JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / En dag i skidbacken för alla fyror i Laholm

En dag i skidbacken för alla fyror i Laholm

Publicerad 14 januari 2022

Milton Axelsson åker skidor för första gången.

Glänningeskolan var först på plats på Vallåsens skidanläggning under fredagsmorgonen när det var dags för Laholms fjärdeklassare att få testa skidåkning genom initiativet ”Alla på snö”.

Alma Paker och Milton Axelsson var två av de första eleverna som gick av bussen från Glänningeskolan tillsammans med sina klasskamrater. De var båda överens om att det kändes lite pirrigt och läskigt att åka skidor för första gången.

- Jag har aldrig tänkt på det innan men det ska bli kul att prova något nytt, sa Milton.

På väg till skiduthämtningen berättade läraren Eivi Karlberg att eleverna har haft många tankar och funderingar under veckorna inför alla på snö, då de ska få prova att åka skidor.

- Vi har fått inleda flera lektioner med samtal om skidåkning och vad som ska hända idag. De flesta har aldrig åkt skidor innan, säger Eivi.

Skidutrustningen hade förbeställts och ställts i ordning av Vallåsens personal så att eleverna snabbt kunde hämta ut passande utrustning till var och en.

- Oj vad tunga de var och man kan inte stå på tå, sa Milton efter att tagit på sig pjäxor för första gången.

Eleverna från Glänningeskolan fick varsin blå väst innan de gick ut i backen med sina ledare. Ledarna är gymnasieelever från Apelryds gymnasium i Båstad och Realgymnasiet som, inför Alla på snö, har gått en ledarskapsutbildning arrangerad av svenska skidförbundet.

De började med en uppvärmande stafett där eleverna först fick testa att springa och hoppa med pjäxorna på. Därefter skulle de, med endast en skida, ta sig fram och tillbaka till sina lag och avslutningsvis fick alla göra sina bästa pizzaslises och böjda knän.

Uppvärmning för eleverna i årskurs 4 från Glänningeskolan.

Därefter var de redo att testa knappliften. Den visade sig vara en ganska enkel match när alla väl stod i mitten av backen och väntade på sin tur att få ledarens stöd för att åka nedåt för första gången. Några ville testa att glida själva nedför medan andra fick stöttning på nedvägen.

- Det var kul men svårt. Det gick bra men jag kunde inte styra, sa Alma när hon kom ner från backen och var på väg mot liften igen.

Alma i liftkön efter sitt första åk.

En dag på snö för alla

Under dagen var det även första gången som Vilgot Fridberg fick möjlighet att åka biski tillsammans med medåkaren Mathias Carlzon från föreningen 7h ParaAlpint. Biskin består av en stabil sits monterad på två skidor och som kan användas av personer som är rullstolsburna. Vilgot som vanligtvis gillar snabba bilar tyckte även att det var väldigt roligt att åka snabbt i backarna.

Vilgot flög fram i backen.

Gemensamt arbete för alla på snö

Laholms kommun genomför "Alla på snö" i samverkan med Svenska skidförbundet, Vallåsens skidanläggning och gymnasieelever från Apelryds gymnasium i Båstad och Realgymnasiet.

Syftet är att eleverna i årskurs fyra i Laholms kommun ska få möjlighet att uppleva äkta snöglädje. Under en dag får eleverna i årskurs 4 möjlighet att åka skidor utifrån sina förutsättningar och förkunskaper och med ledning av gymnasieeleverna.

Alla på snö genomförs under två fredagar den 14 och 21 januari och innebär att drygt 250 elever kommer få möjligheten att åka skidor under en dag på Vallåsens skidanläggning. Arrangörerna har ett gemensamt ansvar för att begränsa risken för smittspridning och har vidtagit olika åtgärder utifrån respektive ansvarsområde inför och under genomförandet av ”Alla på snö”. Det har gjorts en bedömning att denna utomhusaktivitet kan genomföras på ett säkert sätt.

 

Text och bild: Caroline Dahlman

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 januari 2022