JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / För att spara el släcker vi två tredjedelar av gatubelysningen

För att spara el släcker vi två tredjedelar av gatubelysningen

Publicerad 11 oktober 2022

Två av tre belysningspunkter ska släckas i hela kommunen. Detta gör vi som kommun för att minska vår energiförbrukning och samtidigt sänka de ökade kostnaderna.

- Vi behöver snabba och konkreta åtgärder för att minska elförbrukningen drastiskt och göra vad vi kan för att kostnaderna inte ska skena i väg. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att minska energiförbrukningen för att se sänkta energipriser och minskad risk för frånkoppling av el under de kallare månaderna, säger Knut Slettengren som är samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Laholms kommun ser över vilka möjligheter vi har att minska elförbrukningen och har beslutat att släcka delar av gatubelysningen på samma sätt över hela kommunen. Vi kommer också skynda på arbetet med att byta ut gamla armaturer mot LED.

Belysning är en viktig åtgärd för att skapa trygghet och därför är detta alternativ valt framför att exempelvis släcka helt på vissa ställen eller vissa tider på dygnet.

Gäller hela kommunen

Förändringen i gatubelysningen görs över hela kommunen så långt det är tekniskt möjligt och berör även Trafikverkets vägar. Kommunens belysningsanläggning består av ungefär 8000 belysningspunkter varav två tredjedelar släcks. Det innebär att vi kan minska förbrukningen med två tredjedelar.

Arbetet med att släcka två av tre belysningspunkter kommer att påbörjas nu och pågå till dess att det är färdigt i hela kommunen. Det görs manuellt på vissa platser och arbetet kan därför pågå i drygt en vecka.

Fortsatt arbete för att få ner energiförbrukningen

Alla kommunens nämnder och styrelser har fått i uppdrag att se över hur vi kan få ner elförbrukningen i våra verksamheter.

- Som kommun behöver vi göra vad vi kan för att följa energimyndighetens rekommendationer om att använda mindre el. Det handlar om både stora och små förändringar. Vi kommer exempelvis inte ha några tända adventsljusstakar i kontorsfönstren i stadshuset i år men det ser vi mest som en symbolhandling, säger kommunchef Anders Einarsson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 oktober 2022