Försenad prisutdelning – här är vinnarna av 2021 års priser
Publicerad 29 mars 2022
Vinnarna 2021 från vänster: Värdeskapande medarbetare, Miljöpriset, Innovationspriset och Årets förening.
Äntligen kunde 2021 års priser delas ut. Vid tisdagens möte med kommunfullmäktige hölls ceremonin som brukar vara i december. Nu uppvaktades vinnarna till Innovationspriset, Värdeskapande medarbetare, Miljöpriset och Årets förening.
Som sig bör var det lite extra festligt vid ceremonin på Laholms Teater i samband med prisutdelningen, med musik och vacker solosång framförd av elever från Kulturskolan och fanfarer för prisvinnarna.
- När nu kommunfullmäktige efter pandemin är ”hemma” igen på Teatern så är det extra roligt att samtidigt få dela ut priser och gåvor till föreningar och individer som gjort det där lilla extra. Vanligtvis så sker detta vid mötet i december, men det mötet ställdes in. Nu får kommunfullmäktige dela ut sina julklappar i mars i stället, säger Jonas Hellsten (M), kommunfullmäktiges ordförande.
Vinnarna utsågs redan inför decembermötet, men vilka det blev avslöjades inte förrän vid prisutdelningen nu några månader senare.
Två nya priser
Det här året fanns det två nya priser att dela ut. Det är Laholms kommuns personalstipendium som från och med 2021 har ersatts med Innovationspriset och Pris för värdeskapande medarbetare. Såväl medarbetare som kommuninvånare har kunnat nominera kandidater till priserna. Prissumman är på 10 000 kronor vardera och ska användas till kompetenshöjande insatser.
Pristagarna
Innovationspriset: Ungdomsteamet
Motivering: Årets innovationspris går till Ungdomsteamet som under pandemin arbetat fram kreativa sätt att nå sin målgrupp. Ungdomsteamet är lyhörda, tillgängliga och har hittat nya sätt att möta individen där de är! Ett team som behövs och som gör skillnad för Laholms kommuns ungdomar.
Intervju med vinnarna
På vilket sätt har ni varit innovativa?
Under pandemin kunde vi inte möta ungdomarna som vi brukar göra. Vi bygger ju relationer och arbetar hälsofrämjande mot ungdomar, främst i åldern 11–18 år. Men vi kunde inte riskera att smitta dem vid fysiskt fältarbete så därför hittade vi metoder för att nå dem via sociala medier i stället.
Varför valde ni sociala medier?
Vi valde att arbeta med Instagram och Snapshat eftersom de sociala medierna är vanligast och uppskattas av många ungdomar. Vi gör scheman för inlägg på de båda medierna och ser till att interagera med ungdomarna genom tävlingar, som exempelvis quiz av olika slag. Vi lägger in bildspel och bilder om både seriösa och lättsamma frågor. Det kan vara allt från kriget i Ukraina, Världsdagen för social rättvisa, ungdomars självkänsla och utsatthet på nätet. Inga lättsamma teman alltid, men uppmärksammat av målgruppen och de blandas med frågor om exempelvis musikvideor. Ofta gör vi egna illustrationer och blandar bilder med textsidor i "slideshows".
Kan ni berätta om några av era projekt?
"MBU", Människan bakom uniformen, beskriver vad personal inom socialtjänst och blåljuspersonal jobbar med och skapar möten där ungdomar och personal lär känna varandra.
"Börja prata" arbetar mot psykisk ohälsa och missbruk mot främst barn i årskurs fem.
"STARK" riktar sig mot killar och tjejer i högstadieåldern och syftet är att skapa just starka ungdomar genom teori, diskussion och avslappning.
Hur känns det att få priset?
Vi är stolta över att ha bibehållit vår verksamhet under en pandemi även om det har krävt mycket arbete. Laholms kommun jobbar mest med fältarbete och uppsökande verksamhet av regionens kommuner så det känns fint att få den här bekräftelsen. Vi upplever verkligen att behovet finns.
Pris för värdeskapande medarbetare: Arbetsgruppen Kulturfunkis
Motivering: Årets pris för Värdeskapande medarbetare går till arbetsgruppen Kulturfunkis som på ett föredömligt sätt har bemött och guidat individer inom LSS. De har fått hela gruppen att skapa kulturella sammanhang och har på ett fantastiskt sätt förmedlat Laholms kommuns värdegrund genom att få deltagarna att känna glädje, mod och delaktighet med sitt engagemang och goda föredöme.
Intervju med vinnarna
Vilka kulturella sammanhang kan det handla om?
Berätta lite om gruppen!
Hur klarade ni av samarbetet under pandemin?
Hur känns det att få priset?
Miljöpriset: Möllans Föräldrakooperativ
Motivering: Möllans Föräldrakooperativ får priset för sitt ambitiösa arbete med miljöfrågor. De hissade Håll Sverige Rents Grön Flagg under 2021. De har fokus på långsiktigt lärande där målet är bättre förståelse för hur natur och människa samarbetar.
Intervju med vinnarna
Hur kommer det sig att ni är så miljömedvetna?
Vad tycker barnen om allt miljöarbete?
Hur syns miljömedvetandet på skolan?
Några andra exempel på miljöarbete?
Hur känns det att få priset?
Årets Förening: Bukten Mountainbikeklubb
Motivering: Att vara aktiv och lekfull samtidigt som man betraktar säkerhet genomsyrar föreningens verksamhet. På bara några år har föreningen gjort sig ett namn i kommunen genom god marknadsföring och deltagande vid diverse publika evenemang. Föreningen arbetar för en aktiv fritid hos såväl barn som vuxna och har kommit att bli en viktig komponent i arbetet att sätta Laholms kommun på friluftskartan.
Intervju med vinnarna
Vad är grejen med mountainbikecykling?
I motiveringen nämns ert säkerhetsarbete, berätta mer om det!
Hur känns det att få priset?
Läs mer här om kriterierna för Innovationspriset och Priset för värdeskapande medarbetare.
Länk: https://www.laholm.se/naringsliv/jobba-hos-oss/personalpriser/
Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 mars 2022