JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Försenad prisutdelning – här är vinnarna av 2021 års priser

Försenad prisutdelning – här är vinnarna av 2021 års priser

Publicerad 29 mars 2022

Vinnarna 2021 från vänster: Värdeskapande medarbetare, Miljöpriset, Innovationspriset och Årets förening.

Äntligen kunde 2021 års priser delas ut. Vid tisdagens möte med kommunfullmäktige hölls ceremonin som brukar vara i december. Nu uppvaktades vinnarna till Innovationspriset, Värdeskapande medarbetare, Miljöpriset och Årets förening.

Som sig bör var det lite extra festligt vid ceremonin på Laholms Teater i samband med prisutdelningen, med musik och vacker solosång framförd av elever från Kulturskolan och fanfarer för prisvinnarna.

- När nu kommunfullmäktige efter pandemin är ”hemma” igen på Teatern så är det extra roligt att samtidigt få dela ut priser och gåvor till föreningar och individer som gjort det där lilla extra. Vanligtvis så sker detta vid mötet i december, men det mötet ställdes in. Nu får kommunfullmäktige dela ut sina julklappar i mars i stället, säger Jonas Hellsten (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Vinnarna utsågs redan inför decembermötet, men vilka det blev avslöjades inte förrän vid prisutdelningen nu några månader senare.

Två nya priser

Det här året fanns det två nya priser att dela ut. Det är Laholms kommuns personalstipendium som från och med 2021 har ersatts med Innovationspriset och Pris för värdeskapande medarbetare. Såväl medarbetare som kommuninvånare har kunnat nominera kandidater till priserna. Prissumman är på 10 000 kronor vardera och ska användas till kompetenshöjande insatser.

Pristagarna

Innovationspriset: Ungdomsteamet

Motivering: Årets innovationspris går till Ungdomsteamet som under pandemin arbetat fram kreativa sätt att nå sin målgrupp. Ungdomsteamet är lyhörda, tillgängliga och har hittat nya sätt att möta individen där de är! Ett team som behövs och som gör skillnad för Laholms kommuns ungdomar.

Intervju med vinnarna

På vilket sätt har ni varit innovativa?

Under pandemin kunde vi inte möta ungdomarna som vi brukar göra. Vi bygger ju relationer och arbetar hälsofrämjande mot ungdomar, främst i åldern 11–18 år. Men vi kunde inte riskera att smitta dem vid fysiskt fältarbete så därför hittade vi metoder för att nå dem via sociala medier i stället.

Varför valde ni sociala medier?

Vi valde att arbeta med Instagram och Snapshat eftersom de sociala medierna är vanligast och uppskattas av många ungdomar. Vi gör scheman för inlägg på de båda medierna och ser till att interagera med ungdomarna genom tävlingar, som exempelvis quiz av olika slag. Vi lägger in bildspel och bilder om både seriösa och lättsamma frågor. Det kan vara allt från kriget i Ukraina, Världsdagen för social rättvisa, ungdomars självkänsla och utsatthet på nätet. Inga lättsamma teman alltid, men uppmärksammat av målgruppen och de blandas med frågor om exempelvis musikvideor. Ofta gör vi egna illustrationer och blandar bilder med textsidor i "slideshows".

Kan ni berätta om några av era projekt?

"MBU", Människan bakom uniformen, beskriver vad personal inom socialtjänst och blåljuspersonal jobbar med och skapar möten där ungdomar och personal lär känna varandra.
"Börja prata" arbetar mot psykisk ohälsa och missbruk mot främst barn i årskurs fem. 
"STARK" riktar sig mot killar och tjejer i högstadieåldern och syftet är att skapa just starka ungdomar genom teori, diskussion och avslappning.

Hur känns det att få priset?

Vi är stolta över att ha bibehållit vår verksamhet under en pandemi även om det har krävt mycket arbete. Laholms kommun jobbar mest med fältarbete och uppsökande verksamhet av regionens kommuner så det känns fint att få den här bekräftelsen. Vi upplever verkligen att behovet finns.

Pris för värdeskapande medarbetare: Arbetsgruppen Kulturfunkis

Motivering: Årets pris för Värdeskapande medarbetare går till arbetsgruppen Kulturfunkis som på ett föredömligt sätt har bemött och guidat individer inom LSS. De har fått hela gruppen att skapa kulturella sammanhang och har på ett fantastiskt sätt förmedlat Laholms kommuns värdegrund genom att få deltagarna att känna glädje, mod och delaktighet med sitt engagemang och goda föredöme.

Intervju med vinnarna

Vilka kulturella sammanhang kan det handla om?

Vi tre i arbetsgruppen har ju olika roller inom Kulturskolan i Laholm som teater, bild och media samt musik. Vi skapar kulturella projekt tillsammans med personer inom daglig verksamhet som är intresserade av just de kulturformerna. Det kan handla om allt från teaterföreställningar, filminspelningar, musikskapande och nu nyligen en webbsida som berättar om vad Kulturfunkis skapar tillsammans.

Berätta lite om gruppen!

Den är föränderlig men består av 20–30 personer med funktionsnedsättning i varierade åldrar. De är nu inne på en fjärde projektomgång tillsammans. Eftersom alla är intresserade av olika saker så blir det en härlig mix när de skapar saker tillsammans och har kul. Kreativiteten är stor och hela gruppen bidrar med idéer.

Hur klarade ni av samarbetet under pandemin?

Vi peppade varandra med gemensamma lekar och sånger via Zoom på nätet. Vi kallade det för ”Pepp i rutan”. Någon läste dikter och någon drog vitsar och alla tipsade om hur man kunde skydda sig mot covid genom att exempelvis hålla avstånd och sprita händerna. Kommunikationssätten var lekfulla och oftast filmer som kunde spridas i och utanför gruppen.

Hur känns det att få priset?

Det känns jättebra eftersom vi vet hur viktigt arbetet är för gruppen och oss själva.

Miljöpriset: Möllans Föräldrakooperativ

Motivering: Möllans Föräldrakooperativ får priset för sitt ambitiösa arbete med miljöfrågor. De hissade Håll Sverige Rents Grön Flagg under 2021. De har fokus på långsiktigt lärande där målet är bättre förståelse för hur natur och människa samarbetar.

Intervju med vinnarna

Hur kommer det sig att ni är så miljömedvetna?

Vår skolgård innehåller en liten skog och en fruktträdgård som inbjuder till vistelse utomhus. Med naturen inpå knutarna här i Ysby har vi insett hur viktig den är för vårt välbefinnande.

Vad tycker barnen om allt miljöarbete?

Vi ser det som lek och barnen vistas mycket ute året runt och får en ”go känsla” av att vara utomhus och lära sig saker. Vi har också traditionella ämnen utomhus och kallar dem då utesvenska och utematematik.

Hur syns miljömedvetandet på skolan?

Vi ser ständigt över vår närmiljö och byter exempelvis fossil uppvärmning mot bergvärme, odlar grönsaker och provar oss fram så att barnens intresse och nyfikenhet kring odling och mat hålls igång. När de fick höra att matbutiken tvärs över gatan skulle lägga ner så blev de bekymrade över att byns invånare måste köra bil längre sträckor för att handla mat.

Några andra exempel på miljöarbete?

Vi har haft konstutställning och skapat konst av skräp. Vi har ett miljöråd och är medlemmar i Friluftsfrämjandet. Vi är sedan ett år Grön Flaggcertifierade och har ett nytt samarbete med Göteborgs botaniska trädgård och ska så frön till blomsterängar. ”Så vilda” heter projektet.

Hur känns det att få priset?

Det är naturligtvis glädjande. Vi kanske ska använda pengarna till att besöka något kulturevenemang. Vi är inte så bortskämda med det här ute på landet till skillnad från den goda tillgången på vacker miljö.

Årets Förening: Bukten Mountainbikeklubb

Motivering: Att vara aktiv och lekfull samtidigt som man betraktar säkerhet genomsyrar föreningens verksamhet. På bara några år har föreningen gjort sig ett namn i kommunen genom god marknadsföring och deltagande vid diverse publika evenemang. Föreningen arbetar för en aktiv fritid hos såväl barn som vuxna och har kommit att bli en viktig komponent i arbetet att sätta Laholms kommun på friluftskartan.

Intervju med vinnarna

Vad är grejen med mountainbikecykling?

Det är ett sätt att både komma nära naturen och att träna på samma gång, säger Nellie Larsson, barn- och ungdomsansvarig i Bukten MTB.
I klubben är det ofta hela familjer som kommer och tränar tillsammans, alla kan vara med på sina villkor. Vi har medlemmar i åldersspannet 4 till 60+ som är uppdelade i grupper utefter hur snabbt och avancerat de vill cykla och cykelvana. Barn och vuxna tränar var för sig.
- Att cykla mountainbike är inte att i tajta kläder köra jättesnabbt i skogen som många tror, utan ett sätt för hela familjen och kompisgäng att utgås, säger Nellie Larsson. Att ha roligt och må bra och att utvecklas efter egna förutsättningar.

I motiveringen nämns ert säkerhetsarbete, berätta mer om det!

- Vi jobbar väldigt mycket med att träningarna ska vara så säkra som möjligt. Hjälm är så klart en självklarhet för alla. Ute i skogen kan det ju vara svårt i en grupp med 40 barn att ha uppsikt över alla samtidigt så vi har alltid en ledare som kör främst och en ledare längst bak. I grupperna med mindre barn är det obligatoriskt att en förälder cyklar med sitt barn. Vuxennärvaro är A och O här, säger Nellie.
I vanliga fall är hjälm det enda skydd som behövs, men i vår kommer föreningen starta en endruogrupp och då behövs det mer utrustning, ungefär som när man åker slalom.

Hur känns det att få priset?

Vi är jättestolta! Att VI vann och blev utvalda bland alla dessa fina föreningar som finns i kommunen. Det ser vi som ett kvitto på att vi gör ett bra jobb!

Läs mer här om kriterierna för Innovationspriset och Priset för värdeskapande medarbetare.

Länk: https://www.laholm.se/naringsliv/jobba-hos-oss/personalpriser/

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 mars 2022