JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Laholms kommun ser över organisationen för tillsyn

Laholms kommun ser över organisationen för tillsyn

Publicerad 21 juni 2022

Laholms kommuns nämnds- och förvaltningsorganisation för samhällsbyggnadsnämnden får anmärkningar av länsstyrelsen som bedömer att det finns en risk att en jävssituation kan uppstå. Efter rapporten ser kommunen över organisationen.

- Vi tar åt oss av kritiken och ser nu över hur vi kan organisera för att få bort risken för jävsproblematiken. Så nu tittar vi tillsammans på olika lösningar och har begärt förlängning av svarstiden till länsstyrelsen för att kunna ge ett väl genomtänkt svar, säger kommunchef Anders Einarsson.

Detta har hänt:

Länsstyrelsen träffade representanter från kommunen för att ge tillsynsvägledning i maj 2022. Efter mötet är länsstyrelsens bedömning att en jävssituation riskerar att uppstå när miljöhandläggarna utför tillsyn där samhällsbyggnadsnämnden är driftansvarig.

I de fall det skulle kunna uppstå intressekonflikter vid tillsyn av verksamheter på samhällsbyggnadsnämnden överlämnas dessa beslut till kommunstyrelsen. Skulle det uppstå tillfällen när varken samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen bör fatta beslut, har kommunen inrättat en jävsnämnd som i så fall kallas in. Länsstyrelsen menar dock att denna organisation inte tillräckligt hindrar att en jävsituation kan uppkomma.

Kommunen ska nu se över organisationen och på vilket sätt den kan förändras för att avlägsna risken för att en jävsituation kan uppkomma.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 21 juni 2022