JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Många av eleverna på yrkesprogrammen går direkt ut i jobb efter studenten

Många av eleverna på yrkesprogrammen går direkt ut i jobb efter studenten

Publicerad 17 maj 2022

Det återstår ännu en månad till studenten, men på Osbecksgymnasiet har många av eleverna på yrkesprogrammen redan fått jobb direkt efter studierna.

Jag tar studenten på en lördag och måndagen därpå börjar jag jobba, säger Wesam Dyab som går fordonstekniska programmet och fått en fast anställning på ett företag i Laholm.

- Det är ju helt fantastiskt bra, säger Carl Lundgren, rektor på Osbecksgymnasiet. Vi jobbar också efter idén att gymnasiestudierna ska ge en behörighet och kvalitet som gör att eleverna får jobb direkt efter studierna.

För den som inte vill gå en mer teoretisk utbildning så är en yrkesutbildning ett bra alternativ. Eleverna varvar under tre års tid lektioner på skolan med kortare och längre praktikperioder (APL) ute på privata företag.

- Yrkesförberedande gymnasiestudier ska ha minst 15 veckors APL. Vi vill prioritera det verklighetsbaserade lärandet, så vi lägger ut ytterligare några APL-veckor, säger Carl Lundgren.

År ett i gymnasiet inleds med en tre veckors arbetsintroduktion på en arbetsplats.

- Det var jättebra, för då kom man in i det direkt, säger Victor Lilja som också går fordonstekniska programmet och efter studenten har två olika jobberbjudanden att välja mellan.

Under hela utbildningen fortsätter sedan arbetsplatspraktiken dels med intensivare perioder under ett antal veckor i streck, dels med löpande arbetsplatsförlagd praktik två gånger i veckan. Upplägget ger eleverna både praktisk kunskap och värdefulla kontakter med företag i branschen – och elevernas kunskaper är efterfrågade.

- Det är ett gott betyg till våra elever som visar upp sina kunskaper hos företagen samtidigt som det också visar att utbildningen ger en god grund för en anställning efter studierna, säger Carl Lundgren.

Även om en yrkesutbildning har en tydlig inriktning mot ett visst yrke ger studierna möjlighet till att både söka brett inom närliggande yrkesområden och att bygga vidare på sina kunskaper längre fram i livet för den som vill det.

- Det man lär sig på utbildningen, som till exempel verktygsläran, har man säkert stor nytta av sedan, säger Victor Lilja.

Osbecksgymnasiet erbjuder fyra olika yrkesprogram och intresset för yrkesprogrammen har ökat markant det senaste året. Innehållet i yrkesutbildningarna utvecklas ständigt och fokus är att rusta eleverna med de kunskaper som företagen efterfrågar.

- Fokus är att de ska lära sig det som näringslivet behöver, säger Carl Lundgren.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 maj 2022