JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Nu kan du sortera skräpet även utomhus

Nu kan du sortera skräpet även utomhus

Publicerad 15 juni 2022

Källsorteringskärlen vid strandentrén Birger Pers väg i Mellbystrand.

De närmaste veckorna kommer nya källsorteringsstationer att ställas ut på tio olika platser utomhus i Laholms kommun. Den första stationen placerades i Stadsparken i samband med nationaldagsfirandet 6 juni. Det ska även gå att källsortera på Stortorget och vid flera platser längs stranden i sommar.

- För de flesta tillhör det vardagen att sortera sitt hushållsavfall hemma, men utomhus har det inte funnits någon möjlighet att källsortera. Antagligen blir det ett lagkrav längre fram, men vi har valt att påbörja detta redan nu för att värna om miljön och öka möjligheten att källsortera även när man är utomhus i Laholms kommun, säger Lotta Wolf på avfallsenheten.

Placeringen av de nya sorteringsstationerna är vald utifrån att det är platser där det vistas mycket folk som äter, dricker och har behov av att slänga skräp. Kärlen töms med den sopbil som redan idag passerar de här platserna, vilket är en fördel för miljön.

- Men den största miljövinsten är att glas, metall, papper och plastförpackningar återvinns, säger Johanna van Hirtum på driftenheten.

Uppkopplat kärl med ökad kapacitet för restavfall

När källsorteringsstationerna ställs ut på offentliga platser i kommunen tas samtidigt de vanliga soptunnorna bort på de här platserna. Därför kan du få gå lite längre för att slänga ditt skräp men samtidigt får du möjlighet att källsortera det direkt.

- Och det nya kärlet för restavfall är uppkopplat med hjälp av solenergi och pressar ihop avfallet. Det innebär att det får plats med mer avfall och det krävs färre tömningar. När kärlet är fullt larmar det själv till driftpersonalen, säger Johanna van Hirtum.

Efter hand kommer fler offentliga platser i kommunen att få källsortering.

Detta kan du sortera i de offentliga källsorteringskärlen:

  • Färgat glas
  • Ofärgat glas
  • Plastförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Restavfall
Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 juni 2022