JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Nytt förslag om hund på stranden - ska tillåtas morgon och kväll

Nytt förslag om hund på stranden - ska tillåtas morgon och kväll

Publicerad 22 april 2022

Nu vill vi göra det möjligt att ta med hunden till stranden även på sommaren, under kvällar och tidiga morgnar. De nya reglerna föreslås gälla för hela havsstranden, från Båstad i söder till Lagans utlopp i norr.

Nuvarande regler säger att hundar inte fått vistas på stranden i Laholms kommun under badsäsongen. De är hänvisade till kommunens hundstrand vid Kattvägen i norra Skummeslövsstrand. Det här har vi fått synpunkter på och även ett medborgarförslag har kommit in. Därför är förslaget nu att man ska kunna ta med sin kopplade hund på en morgon- eller kvällspromenad längs hela stranden även under sommarmånaderna.

Förslaget från samhällsbyggnadsnämnden är att kopplade hundar får lov att vistas på havsstranden och sanddynerna mellan klockan 18.00 och 08.00 under perioden 1 maj till och med den 15 september.

- Stranden gränsar i söder till Båstad kommun, där de här tiderna gäller och vi tycker det är rimligt att harmoniera regelverket så att det blir lika längs hela stranden oavsett om man råkar passera kommungränsen, säger Robert Pragler, driftchef i Laholms kommun.

Synpunkter på förändringen

Inför beslutet har miljökontoret och länsstyrelsen lämnat sina synpunkter. Miljökontoret påtalar att om hundar ska få vistas på stranden under kvällar och tidiga morgnar så är det viktigt att de hålls kopplade så att hundägaren ser och kan plocka upp hundarnas avföring.

Ett kriterium för att få klassningen Blå Flagg är att hundar och andra husdjur inte får vara på stranden, men i dagsläget har inte badplatserna i Laholms kommun Blå Flagg och någon ansökan är inte aktuell.

Länsstyrelsen har inget emot utökningen av hundrastningstiderna på stranden. Däremot är det viktigt att känna till att på de platser längs stranden som är naturreservat så gäller fortfarande särskilda lagar och reservatsbestämmelser.

Vad händer nu?

Beslutet om ändrade regler för hundar på stranden tas av kommunfullmäktige som har sitt nästa möte den 24 maj. Formellt handlar det om att göra en omskrivning i de lokala ordningsföreskrifterna för Laholms kommun där stranden ska jämställas med offentlig plats under 1 maj till 15 september klockan 18.00-08.00.

Om kommunfullmäktige säger ja kommer de nya tiderna att gälla direkt från att beslutet har vunnit laga kraft.

De ändrade reglerna för hundar är en del i helhetsgreppet om stranden som Laholms kommun har påbörjat, och som kommer att pågå under flera år framöver. Det handlar om allt ifrån service på stranden, med bland annat toaletter och matvagnar, till en översyn av camping, parkeringsplatser och ställplatser för husbilar. Vi ser också över informationen, för att det ska bli enklare för besökare att veta vad som gäller.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 22 april 2022