JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Ollios målningar och tuftade mattor

Ollios målningar och tuftade mattor

Publicerad 29 november 2022

Jonathan har en bakgrund som graffitikonstnär under signaturen ”Ollio” och är mycket välkänd i de sammanhangen.

Göteborgskonstnären Jonathan ”Ollio” Josefsson ställer ut sina färgstarka tuftade mattor och målningar på Stadshusgalleriet med officiell start på lördag 3 december kl. 10-14. Men kan ses innan dess när biblioteket har öppet. Utställningen kan ses fram till 18 februari 2023. (Sportlovet är veckan därpå.)

Jonathan har en bakgrund som grafittikonstnär under signaturen ”Ollio” och är mycket välkänd i de sammanhangen. Jonathan är även konstnären bakom de emaljerade plåtkonstverken på nya Skottorpsskolan i Laholm. De är inspirerade av barnteckningar och ska hålla i tusen år genom att de är emaljerade. Graffitin är tydlig även i hans tuftade mattor liksom kontrasterna, mönstren och de kraftfulla färgerna.

- Jag lärde mig tuftningstekniken under utbildningen på Högskolan för Design och Konsthantverk* i Göteborg. Efter det har jag fortsatt att experimentera med tuftning och har idag gjort bortåt 150 mattor. Alla unika och jag ser dem som konstverk som man kan ha på golvet eller hänga på väggen, berättar Jonathan i sin bok ”Monster och mönster” som kommer att finnas i Stadshusgalleriet.

På utställningen finns också små målningar med graffiti och boken visar också upp verk från verkligheten som Jonathan skapat.

- Jag älskar att måla väggar utomhus och för mig är det en stor del av mitt konstnärsskap. Det kan vara allt från beställningsjobb, gamla ödehus eller lagliga väggar. Jag har sällan en skiss utan improviserar efter en idé om vilka färger jag ska använda. En normalstor målning tar oftast några timmar att göra och jag gillar snabbheten, menar Jonathan.

Så här går det till

Enkelt uttryckt så går tuftningen till så här: På en väv uppspänd på en stor ram ritarJonathan sitt motiv med penna. Med en tuftningspistol som påminner om en spikpistol, fast laddad med garn, skjuter han in tråd genom tyget och resultatet kan liknas vid en ryamatta. När han är nöjd så limmas baksidan så att knutarna skyddas och blir hållbara. Mattans yttre form renklipps sedan ut. Maskinen fungerar både som symaskin och sax och klipper luggen i önskad längd under arbetets gång. Jo, lägg till kreativitet också.

Bilden på Jonathan med tuftpistol är från SVT:s program Designhistorier.

Medverkan i SVT 

Jonathan medverkar i SVT:s första program i serien Designhistorier från 2021 där hans mattkonst behandlas liksom Märta Måås Fjetterström och hennes mattkonst 100 år tidigare. Jonathan tar oss med till hennes värld i tv programmet som är 28 minuter långt. Du kan se det på SVT Play här:

https://www.svtplay.se/video/jAB7qJ5/designhistorier/1-matta?position=350&id=jBMp2p7

*Skolan hette förr Slöjdföreningens skola ”Slöjdis” och Konstindustriskolan 1964–1988 och numera HDK eller Högskolan för Design och Konsthantverk sedan 1989.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 november 2022