JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Praktiksamordnare gör både deltagare och företag till vinnare

Praktiksamordnare gör både deltagare och företag till vinnare

Publicerad 04 maj 2022

Praktik på företag ger erfarenheter och värdefulla kontakter med näringslivet för deltagarna. Samtidigt ger praktiken företagen ett värdefullt bidrag till näringslivets kompetensförsörjning. Morgan Ridderberg är ny i tjänsten som praktiksamordnare för Laholms kommuns arbetsmarknadsenhet.

- Praktik är något som både deltagarna och företagen vinner på! För våra deltagare innebär det värdefull arbetslivserfarenhet samtidigt som de företag som erbjuder praktikplats har möjlighet få tillskott av arbetskraft och eventuellt hitta nya talanger att rekrytera, säger Morgan Ridderberg, praktiksamordnare på kultur- och utvecklingsförvaltningens arbetsmarknadsenhet. 

För den som står långt ifrån arbetsmarknaden är praktik ett bra sätt för att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet och på så vis komma närmre en anställning och bli självförsörjande. Kultur- och utvecklingsförvaltningen satsar nu på att stärka arbetet i att öppna fler vägar för Laholms studerande och arbetssökande samtidigt som man bidrar till näringslivets kompetensförsörjning.

Arbetsmarknadsenhetens arbete och uppdrag sprids genom dialoger och företagsfrukostar och genom att marknadsföra sig på näringslivets olika temadagar.

- Målet är att vi innan året är slut har en direkt eller indirekt relation/kontakt med 200-300 företag i Laholms kommun, säger Morgan Ridderberg. 

Laholms kommun har flera olika målgrupper som behöver praktik och arbetsträning. Arbetsmarknadsenheten (AME) arbetar på olika sätt med människor som står utanför arbetsmarknaden. Arbetsträning innebär att individen, utan krav på prestation, tränar upp sin förmåga att delta i en arbetssituation på en arbetsplats. Deltagaren ska då få möjlighet att i anpassad form och under handledning genomföra arbetsuppgifter. Praktik är däremot till för att arbetssökande ska få praktiska erfarenheter av ett arbete och stärka sina möjligheter att få en anställning.   

Praktik och arbetsträningsplatser finns även internt inom kommunens olika verksamheter och de ska också bli fler.

-  Absolut, här finns det goda möjligheter för kommunens olika verksamheter att öppna upp sina arbetsplatser för individer som behöver praktik i ett arbetsförberedande eller arbetsprövande syfte, säger Morgan Ridderberg. 

I Laholm finns det ett starkt företagsklimat. Samverkan är etablerad med exempelvis Offensiva Laholm, som är en organisation med över 200 medlemsföretag samt Made in Laholm, som är en gemensam förening för tillverkande företag och företag som tillhandahåller service eller tjänster till dessa, verksamma i Laholms kommun.

Tillsammans med sina kollegor på Arbetsmarknadsenheten (AME) som kartlägger deltagarna kommer Morgan Ridderberg att matcha och kompetensförsörja deltagare för att underlätta inträde på den öppna arbetsmarknaden. Det kan till exempel handla om att erbjuda handledarutbildningar för arbetsgivare och ge ett uppföljande stöd till arbetsgivare och deltagare.

-  Jag har etablerat kontakt med en hel del arbetsgivare i Laholms kommun men vill gärna nå ut för att möta fler arbetsgivare från alla olika sektorer och branscher. Tveka inte att ta kontakt med mig om ni vill ha mer information eller har funderingar angående att erbjuda praktikplatser, säger Morgan Ridderberg.  

Morgan Ridderberg, praktiksamordnare (tv) träffar Mikael Götesson, verksamhetsutvecklare på Skogaby GK.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 4 maj 2022