JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Ständig helgtjänstgöring införs i vården

Ständig helgtjänstgöring införs i vården

Publicerad 08 mars 2022

En ny typ av tjänster införs nu inom vården. Laholms kommun söker undersköterskor som kan tänka sig att arbeta endast på helger på heltid med 26 timmars arbetsvecka. Målet är att det ska förbättra personalens arbetsmiljö och ge brukarna bättre kontinuitet.

- Det är ingen vanlig tjänst som vi utannonserar nu. En heltid innebär 26 arbetstimmar per vecka i stället för 37. Vi söker undersköterskor inom hemtjänst och särskilt boende för tillsvidareanställning. Det innebär ständig helgtjänstgöring med schemalagd arbetstid förlagd fredag till söndag eller lördag till måndag varje vecka, säger Kristina Isaksson, verksamhetschef på socialförvaltningen.

Sedan de delade passen avskaffades inom hemtjänst och på särskilda boenden har det blivit svårt att lösa bemanningen med ordinarie personal på många helgpass. De delade passen som fanns tidigare innebar att personalen jobbade morgon och kväll och var lediga mitt på dagen, vilket inte blev en hållbar situation för medarbetaren.

Det är bakgrunden till lösningen med ständig helgtjänstgöring. Kristina Isaksson läste om en annan kommun som hade infört ständig helgtjänstgöring som en alternativ lösning.

Bättre arbetsmiljö och kvalité

- För att motivera fler att söka till ständig helgtjänstgöring beslutades om 26-timmars arbetsvecka med lön som motsvarar en vanlig heltid. Vi hoppas att det blir mer attraktivt att söka helgtjänstgöring och tror på en win win situation med förbättrad arbetsmiljö för de anställda och brukarna som får en bättre personalkontinuitet, säger Kristina Isaksson.

Det här innebär att arbetstidsmåttet är sänkt med 30 procent. Undersköterskorna som anställs med ständig helgtjänstgöring kommer att arbeta i snitt tre dagar i veckan samt en hel vardag i månaden för arbetsplatsträff. Reglerna för semester är samma som för andra tillsvidareanställningar. Den anställde har därmed möjlighet att ta ut semester för att exempelvis vara ledig en helg.

 

Kontakt:
- Eva Johansson Enhetschef särskilt boende, telefon: 0430-159 40
- Pia Sediger Enhetschef Hemtjänst, telefon: 072-544 59 01

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 8 mars 2022