JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Teckningsmuseet firar 30 år med utställning av Lasse Åberg

Teckningsmuseet firar 30 år med utställning av Lasse Åberg

Publicerad 13 juni 2022

Lördagen den 18 juni är det vernissage för sommarens utställning Art´s Fun! med den folkkäre allkonstnären Lasse Åberg. Samma dag firar Teckningsmuseet 30 år!

Mellan den 18 juni och 25 september visas Lasse Åbergs teckningar och grafiska produktion på Teckningsmuseet i Laholm. Utställningen heter »ART’S FUN! – visuella hyss av Lasse Åberg« och kommer innehålla både gamla och nya verk.
 – Vi kommer visa ett brett spektrum av bilder, från barndomen till nutid med bland annat barnboksillustrationer, skivomslag, affischer och litografier. Han har en blick för detaljer och får oss att se komiken i bekanta situationer och ting, säger Frida Talik, konstnärlig ledare på Teckningsmuseet.

Lasse Åberg, född 1940 i Hofors, bestämde sig för att bli tecknare redan som tioåring. Efter sin magisterexamen på Konstfack 1964 har han kontinuerligt arbetat som illustratör och konstnär och är i dag representerad vid ett flertal museer, däribland Teckningsmuseet. Hans motto är alltjämt »inte en dag utan ett streck«. Som konstnär har han bland annat gjort sig känd för sina lekfulla tolkningar av kända seriefigurer, som finns tryckta på ölglas, porslin, brickor, affischer med mera. Många är de svenska hem som har minst ett »Lasse Åberg-glas« i köksskåpen – något av en standardpresent vid födelsedagar och studentfiranden under 1990-talet. Åberg är också konstnären bakom det klassiska stolstyget på SL:s tunnelbanor och pendeltåg, som numer finns bevarat i samlingarna på Nationalmuseum i Stockholm.

Folkkär kulturprofil

Lasse Åberg är en av Sveriges mest folkkära kulturprofiler och står bakom kultförklarade filmer som Repmånad (1979) och Sällskapsresan (1980) och popgruppen Electric Banana Band. Under sin långa karriär har han tilldelats en mängd priser och utmärkelser, exempelvis Guldägget för reklamillustrationer till Wasabröd, Grammis för årets barnskiva, Hedersguldbaggen och H.M. Konungens medalj av 8:e storleken.

Teckningsmuséet 30 år

I samband med vernissagen för Lasse Åbergs utställning firar Teckningsmuseet 30 år. Den 18 juni i år är faktiskt på dagen 30 år sedan museet öppnade för första gången – då i rådhusets lokaler på Hästtorget.
 – Museet har gjort en otrolig resa de här tre decennierna och växt både som konstinstitution och besöksmål. Vi har satt ihop ett trevligt vernissage- och jubileumsprogram som vi tror kan tilltala både stora och små, säger Frida Talik.

Program 18 juni

12.00–16.00: Konstnärsledd verkstad i Tecknarateljén: Gör lekfulla bildberättelser med inspiration från Lasse Åberg.
13.00: Utställningen invigs av kulturnämndens ordförande Ove Bengtsson, därefter kåseri av Lasse Åberg, »I thought art was short for Arthur«.
15.00: »Teckningsmuseet då och nu – 30 år med teckningen i fokus«. Ett samtal om Teckningsmuseets historia och nutid. Medverkande: Frida Talik, konstnärlig ledare för Teckningsmuseet, Emma Rosendal, ordförande i Stiftelsen Teckningsmuseet i Laholm samt Hugo Palmsköld, konsthistoriker. Moderator: Margareta Ek.
16.00: »The Sweetspot Sessions« – jazz med Per Thornberg Trio. En skön mix av egna kompositioner och utvalda jazzstandarder.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 juni 2022