JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Två veckor sedan Laholm tog emot de första flyktingarna

Två veckor sedan Laholm tog emot de första flyktingarna

Publicerad 25 mars 2022

Laholms kommun blev första kommunen i Halland att ta emot flyktingar från Ukraina. Senaste veckan har flyktingar kommit till Laholm, flera har åkt vidare och nya boenden har tagits i bruk för att stötta Migrationsverket.

-Det har skett så mycket på kort tid. Det var en utmaning att öppna upp boenden samtidigt som vi behövde planera för god kvalitet och sätta rutiner, säger Marie Olsson som är ansvarig för arbetet med att ta emot flyktingar från Ukraina i Laholms kommun.

Marie Olsson är ansvarig för arbetet med att ta emot flyktingar från Ukraina i Laholms kommun.

Fredagen den 11 mars blev det skarpt läge när Migrationsverket meddelade att flyktingar från Ukraina skulle komma till Laholm. Flyktingarna hade kommit med båt till Karlskrona och Migrationsverket behövde hjälp av Laholms kommun att snabbt ordna sovplats till dem. På lördagen, en dag senare, hade vi evakueringsboendet i Vallberga och Laholm i gång.

-Det gick snabbt från att vi jobbade med vår beredskap till att det blev skarpt läge. Direkt efter beskedet tog vi reda på var vi kunde köpa sängar lokalt. Och på fredagskvällen tömde vi Jysks butik på alla madrasser de hade, säger Marie Olsson.

Hur går mottagandet till?

Sent på lördagskvällen den 12 mars anlände de första flyktingarna till det nyöppnade evakueringsboendet i Vallberga. Personal från kommunen och frivilliga från Röda Korset stod redo och tog emot.

-De hade rest fyra dagar i sträck och kom fram mitt i natten så vi ställde bara de mest viktiga frågorna om någon behövde vård eller medicin akut och sedan visade vi var de skulle sova, säger Joel Axelsson som ansvarade för iordningställande av det första evakueringsboendet.

Joel Axelsson pratar i telefon utanför evakueringsboendet.

Dag två och framåt

Dagen efter ankomst tog Röda Korset uppgifter om det fanns behov av rena kläder och i vilka storlekar så att de kunde hämta rätt saker från sin lokal med insamlade kläder från privatpersoner. Personalen på evakueringsboendet gav allmän information om boendet, mattider, att det alltid är personal på plats och berättade var uppsamlingsplatsen är om brandlarmet skulle tjuta.

-Behoven är egentligen samma som för en familj här hemma. Första frågan var om wifi som behövs för att kunna komma i kontakt med anhöriga. Det var väldigt uppskattat när Wifi kom i gång i Vallberga, säger Joel Axelsson.

En vanlig fråga är vad som ska hända framåt. Boendevärdarna informerar då om att de bor på ett evakueringsboende och att det inte är meningen att de ska bo här länge. Men samtidigt går det inte att svara på hur länge någon kommer vara kvar på evakueringsboendet.

-Frågorna har verkligen varit högt och lågt. Någon frågade om de kunde få se havet så de fick låna cyklar som Röda Korset ordnade så att de kunde cykla till stranden, säger Joel Axelsson.

Vad gör kommunen?

Kommunens uppgift är att stötta Migrationsverket med evakueringsboenden för att de personer som kommer till Sverige ska få tak över huvudet snabbt och mat att äta. Vi har inventerat lokaler som kommunen äger och som vi snabbt kan ställa i ordning till evakueringsboende.

Hittills har det kommit runt 120 personer från Ukraina till Laholm. Men flera har redan åkt vidare. De stannar här på kort sikt i väntan på registrering och att de ska få plats på något av Migrationsverkets egna asylboenden. Vi har personal dygnet runt på våra boenden för att kunna svara på frågor bland annat.

Flera kommunanställda har fått släppa många av sina vanliga arbetsuppgifter för att i stället jobba med flyktingmottagandet här och nu och bemanningsenheten har anställt mer personal för att stötta upp.

-Vi fick bra respons på annonsen som gått med 61 ansökningar. Vi har anställt 30 personer på timanställning som boendevärd och språkstöd för att kunna bemanna våra evakueringsboenden i Laholms kommun, säger Agnes Idoffsson som är chef på bemanningsenheten.

Det pågår samtidigt ett arbete med att planera framåt för att fortsätta ha god beredskap och kunna hantera olika förändringar.

-Vi har gått från ett akutläge till att vi nu får en struktur på det. Samverkan inom hela kommunen, med frivilligorganisationer och föreningar har varit och kommer vara jätteviktigt, säger Joel Axelsson.

Samarbetar med frivilligorganisationer

Kommunen samarbetar och får väldigt mycket hjälp av frivilligorganisationer som Röda Korset, Lions Club och Svenska kyrkan.

Person från Röda Korset på evakueringsboende.

-De ideella krafterna i detta arbetet är mycket viktiga. De samlar in allt från kläder, sängkläder, leksaker och täcken från privatpersoner. Och Röda Korset hjälpte även till att möta upp och svara på frågor när de första personerna från Ukraina kom hit, säger Marie Olsson.

Flera ideella föreningar har engagerat sig för att hjälpa till. Det har redan anordnats en uppskattad grillkväll och planeras för olika sporter.

-Vi ser att det finns ett behov på boendet att kunna aktivera sig och det kunde de ideella föreningarna hjälpa till med. Vi är tacksamma för att vi har en så god samverkan med föreningarna i Laholm, säger Marie Olsson.

Vad händer framåt?

De personer som bor i kommunens evakueringsboende idag kommer få nytt boende av Migrationsverket. Hur många fler som kommer hit beror på hur många som kommer till Sverige och om Migrationsverket hinner ordna egna boenden eller behöver fortsatt hjälp av kommunerna.

-Vi fokuserar på att främst använda Solgården som evakueringsboende. Det är ett bättre alternativ som boende eftersom det finns fler smårum så att familjerna kan få bo avskilt, säger Marie Olsson.

På måndag startar öppna förskolan på Solgården med språkkunnig personal varav en nyanställd och en pedagog från den ordinarie förskoleverksamheten i kommunen. Barn som är asylsökande har ingen skolplikt men har rätt att gå i skola och förskola. Kommunens personal informerar vårdnadshavare om att de kan söka skola till sina barn enligt kommunens vanliga rutin.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 mars 2022