JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Uppskattad lovskola lockade elever på högstadieskolorna

Uppskattad lovskola lockade elever på högstadieskolorna

Publicerad 24 februari 2022

Kommunens tre högstadieskolor har under lovet erbjudit lovskola för eleverna. Syftet är att ge individuellt stöd i de ämnen som eleverna har behov av. Lovskolan är en del av högstadieskolornas arbete med att öka måluppfyllelsen för eleverna och hjälpa dem att lyckas.

- Lovskolan är ett sätt av flera för att hjälpa eleverna att lyckas och nå sina mål så att de går ut grundskolan med fullständiga betyg, säger Tarja Kemppainen, biträdande rektor på Lagaholmsskolan. Vi har haft ett tiotal elever på Lagaholmsskolan under lovveckan med fokus på matematik, svenska och engelska tillsammans med våra lärarvikarier Edvin och Ahmed, berättar Tarja Kemppainen.

Totalt har ett 30-tal elever på högstadieskolorna deltagit i lovskolan under veckan och den har varit uppskattad av dem som deltagit.

- Det har tagits emot väldigt väl av eleverna och även av de pedagoger och personal som deltagit, berättar Anna Magnusson, rektor på Våxtorpsskolan.

Lovskola ökar möjligheterna till gymnasiebehörighet

Lovskola är ett återkommande sätt att stötta eleverna och har genomförts under flera år i varierande grad på de olika skolorna. Det är ett erbjudande framför allt till de elever som går i åk 8 och 9, som riskerar att inte få minst E i svenska/svenska som andraspråk, engelska eller matematik. Syftet är att öka möjligheterna till gymnasiebehörighet.

Eleverna har också fått jobba med ämnen utöver grundämnena för att locka fler elever att delta i syfte att öka måluppfyllelsen. På Våxtorpsskolan har det under veckan varit full aktivitet.

- Det här lovet har vi haft elever som läst på inför prov, genomfört prov, avslutat och lämnat in till exempel skoluppgifter i bild, musik eller i svenska, avslutat labbrapporter eller genomfört laborationer i no ämnen så det har varit en uppsjö av olika aktiviteter baserat på vad eleverna har behov, berättar Anna Magnusson, rektor på Våxtorpsskolan.

Även på Veingeskolan har ett antal elever visat intresse för lovskolan.

- Det är nog ett tio-tal elever som deltagit per dag måndag-onsdag, berättar Marianne Peterelius, tillförordnad rektor på Veingeskolan.

Lovskola igen till påsk – och till sommaren

Lovskola kommer att erbjudas igen på påsklovet och till sommaren blir det en kommungemensam lovskola i två veckor.

- Man anmäler sig till lovskolan några veckor innan den drar igång, men elever som anmäler sig i sista stund får såklart också delta, säger Tarja Kemppainen.

På Våxtorpsskolan erbjuds lovskola framför allt till en riktad målgrupp.

- Vi har haft ett par tillfällen i arbetslagen där vi gör analyser av elevernas resultat, betyg och prognoser samt identifierat elever i behov av extra stöd för att lyckas erövra sitt betyg. Därefter erbjuder vi dessa elever och deras vårdnadshavare stöd som till exempel lovskola eller läxläsning, berättar Anna Magnusson.

Läxhjälp erbjuds efter lektionstid varje vecka

Läxhjälp under terminen är ett annat sätt som man erbjuder eleverna på skolorna för att stödja deras utveckling och hjälpa dem att nå sina mål. Stödet erbjuds framför allt till de elever som har behov av det för att få godkända betyg och för att öka chanserna till gymnasiebehörighet. På Veingeskolan finns läxhjälp fyra dagar per vecka och på Lagaholmsskolan två dagar och där erbjuds läxhjälpen till alla. Även på Våxtorpsskolan erbjuds läxläsning två dagar i veckan.

- Det kan fungera som ett riktat erbjudande till en enskild elev men alla elever har möjligheten att delta och att skriva upp sig för att delta, berättar Anna Magnusson, rektor på Våxtorpsskolan. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 februari 2022