Du är här: Start / Nyheter / Vandring på kustslinga

Vandring på ny kustslinga

Publicerad 09 oktober 2018

Kustslingan är ett nytt promenadstråk som binder ihop Laholms och Båstads kommun. Lördagen den 20 oktober klockan 9.30, med samling vid Båstads station, arrangeras en vandring med guider vid olika hållpunkter. Det handlar bland annat om utveckling av stationsområdet i Båstad, den fortsatta expansionen av Allarpsområdet och givetvis den natur som finns utmed slingan.

Under flera år har Båstads kommun drivit ett Lona-projekt för att utveckla och binda ihop stigar längs kustremsan, Stensån, nya bostadsområden och Båstads stationsområde. Under resans gång har även Laholms kommun blivit involverad i projektet och därmed går slingan numera även över kommun- och länsgränsen till Södra sanddynsreservatet med dess höga och unika naturvärden.

På sina håll är slingan asfalterad – går genom bostadsbebyggelse – medan den på andra platser går på befintliga stigar genom skog och mark och längs med havet. Därmed är inte hela den 12 kilometer långa sträckan tillgänglig för barnvagn eller rullstolsburna.

Eget promenadstråk

- Slingan är främst avsedd för boende i området som kan använda delar av sträckan och göra den till sitt eget lilla promenadstråk i detta naturnära boende, säger Margareta Lindgren, som informerar om naturen i Laholmsdelen under dagen.

Men även om kustslingan främst är tänkt för boende i området, kan den också bli en attraktion för boende utanför området. Med allmänna kommunikationer, tåg och buss, kan man ta sig till järnvägsstationen och haka på slingan eftersom den passerar denna plats.

Så här ser programmet ut för lördagen den 20 oktober:

  • Klockan 09.30 Samling Båstad station. Olof Selldén, planchef i Båstads kommun, informerar om det nya stationsområdet.
  • Cirka klockan  10.45 Västra delen av Allarpsområdet. Linda Svederberg, översiktsplanerare i Laholms kommun, berättar om utvecklingen och planerna för Allarp och Skummeslövsstrand.
  • Cirka klockan 11.15 I Södra sanddynsreservatet vid friluftsbadet visar Margareta Lindgren naturen på den sandiga heden och här görs kaffepaus i en dyngrop innan vandringen går söderut.
  • Cirka klockan 12.45 Paus vid Måsvägen och information av skogsförvaltaren i Båstads kommun, Johan Mårtensson, om Stensån och kommunens arbete med ån och blandlövsskogen i Malens skog.
  • Cirka klockan 13.30 Vid Malens havsbad nås slingans sydvästligaste punkt och här blir det fruktpaus.
  • Cirka klockan 14.00 Johan Mårtensson berättar om Båstads kommuns arbete kring Öresjön, som är ett gammalt kalkbrott och en viktig historisk plats i historien om Båstad.
  • Cirka klockan 14.40 Ankomst till den nya Hemmeslövssjön (tillkommen i samband med tunnelbygget). Här är grillarna tända för den medhavda maten.

Ta med mat och frukt

Medtag mat och frukt för flera pauser och något att grilla. Ta kläder efter väder och ett par sköna vandringsskor. Ingen anmälan eller kostnad för att deltaga, bara anslut till vandringen där det passar er.

Ovanstående tider vid de olika platserna är ungefärliga. Vill du veta var deltagarna befinner sig om du vill ansluta under dagen, då kan du ringa Margareta Lindgren 073-087 48 90 eller Johan Mårtensson 0431-771 46.

På denna sida hittar du länk till kartan över Kustslingan. 

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 9 oktober 2018

Dokument