JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Kommunfakta / Internationellt / Mini Olympics / 2004 - Amber Valley

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

2004 - Amber Valley

Dagbok - Miniolympics 2004

Avresa 27 juni – Kaos!

Söndagen den 27:e juni samlades delegationen vid Laholms busstation kl. 11.00 för avresa med buss till Kastrup. Kommunstyrelsens ordförande, Jan Gustavsson med fru samt Kommunfullmäktiges ordförande Thomas Jönsson med familj var inbjudna (på egen bekostnad) till semestervistelse i Amber Valley och följde med bussen till Kastrup. Tyvärr blev avresedagen full av missöden och kaos vilket till slut ledde till att vi använde tre plan för att komma till Manchester, detta har ett eget kapitel i historieboken, men vi anlände till Lea Green vid 22.00 tiden med allt bagage. Vid framkosten hölls välkomsttal och presentationer av delegationerna, dess kommuner och viktiga fakta. En kvällsbuffé dukades upp och ”isbrytaraktivitet” inledde en fantastisk vecka i England. Samtliga deltagare delades in i fyra lag, mixade nationalitetsmässigt och könsmässigt. Varje deltagare utrustades med 3st t-shirt vardera i 4 olika lagfärger.

Måndag 28 juni

En genomgång av Engelsk sportshistoria gavs av Alfie Smith. Presentation av fyra olika idrotter i England som kan kallas nationalidrotter, fotboll, rugby, tennis och landhockey. Därefter åkte vi till Belper Sports Club för att pröva på och tävla lagvis i nämnda idrotter. Instruktioner om regler, taktik och spelsätt gavs av representanter för de lokala idrottslivet inom respektive idrott. Poäng gavs även för teamwork och fair play till lagen.

Lunch avnjöts vid Belper river garden (parken) och idrotterna forsatte under eftermiddagen. På kvällen gav det lite tid till att bekanta sig med omgivningarna vid Lea Green och med varandra. Några prövade på klättervägg som hade ställts upp till vårt förfogande.

En presentation av Derbyshire Sports Partnership gavs av Manager Andrea Kemp på kvällen. Strukturen på arbetet med den fysiska aktiviteten, effekten av välmående och hälsa hos ungdomar redovisades och diskuterades.Senare på kvällen gavs möjlighet till fritid och socialisering.

Tisdag 29 juni

På morgonen avresa till Chatsworth House, hemmet för the Duchess and the Duke of Devonshire. Vi fick en guidad tur i ett av de finaste statliga slotten i England. En imponerande samling konst visades upp och vi fick också en snabbtitt på den mycket berömda ”vattentrappan” i trädgården.

Vid lunchtid bar det iväg till Sherwoodskogen, hemtrakterna för legenden Robin Hood. En promenad i skogen fram till den stora 800 år gamla eken som i historien Robin Hood äktade makan Marion. I Sherwoodskogen fick vi också uppleva en av veckans roligaste och populäraste aktivet, - äventyrsbana högt uppe i träden! Efter noggranna säkerhetsföreskrifter och genomgångar var det dags att kasta sig ut... På kvällen var det sedan dags för disco och karaoketävling vid Lea Green, godisbordet dukades fram och deltagarna förberedde sig för sina lagvisa uppträden. Bejublade framträdanden avlöpte varandra, discot blev dock lite kort – vi skulle ju upp tidigt, 04.15 för avresa till London.

Onsdag 30 juni

Tåg från Derby till London. Tyvärr visade det sig vara tunnelbanestrejk i London denna dag vilket innebar en rask promenad på 45 min från stationen Kings Cross ner till Westminster och Big Ben. Väl där fick vi en guidad tur genom Parlamentshuset med dess historia och intressanta fakta. Vi fick också träffa Ministern som representerade Nottinghamshire, Mr Vernon Coaker, i parlamentet för frågestund och samtal. Samtliga deltagare erhöll ett brev från Judy Mallaber, regeringsmedlem.

Parlamentsturen innehöll besök i bla The Robing Room, Royal Gallery, Prince´s Chamber, House of Lords, House of Commons och Westminster Hall. Efter detta gick vi över Themsen till London Eye, -utsiktshjulet som uppfördes i samband med millenniumskiftet år 2000, för en tur. Vilken utsikt! En guidad bussrundtur där Piccadilly Circus, Trafalgar square, St: Paul Cathedral , Towern mm passerades avslutades på Leicester square och shoppingtimme innan hemfärden med tåget till Derby.

Torsdag 1 juli

Avresa till Denby Cricket Club för cricketspel. Vi fick lära oss hur detta går till och spela matcher mot varandra. Cricket spelas intensivt överallt i England och är en viktig del av idrottskulturen. Idrotten visades sig vara mycket populär hos alla våra ungdomar. Eftermiddagen ägnades åt studiebesök, först på Denby Pottery där vi fick lära oss om keramiktillverkning och pröva på själva.

Vi fick även med oss våra alster hem. Efter detta bar det iväg till Midlands Railway Centre och Crich Tramway Museum för besök och kunskaper om järnvägs- och spårvägshistorian i England. Vi fick även åka en tur.

På hemvägen åkte vi förbi Wingfield Manor, där Mary Queen of Scot satt fängslad för många år sedan, och plats för många TV-serieinspelningar. På kvällen besöktes ett shoppingcentra med outlet- försäljning där vi kunde spendera lite av våra medhavda pund. Några stannade kvar på Lea Green för att ägna sig åt Bågskytte.

Fredag 2 juli

Resa mot Birmingham och American Adventure Park, nöjespark. Ett par timmars kul karusellåkande. Temaparken kom till för att skapa arbetstillfällen i den hårt nedläggningsdrabbade kolmileregionen. Färden gick sedan åter till Stadshuset i Ripley och besök hos Amber Valley Borogh Council och dess Sports Development- avdelning. Väl där, medan ledarna höll utvärderingsmöte fick deltagarna en presentation över hur man arbetar med frågan om tonårsgraviditeter och andra ungdomsinsatser i Amber Valley. Resten av eftermiddagen ägnades åt träning (Landsvis) inför kvällens uppträdande vid avslutningsceremonin. Middag och uppträden avnjöts på Florence Nightingale Village hall (ett stenkast från legendens hem). Tal hölls av Amber Valleys borgmästare Mr Glyn Hartshorne samt Cabinet minister (för hälsa) Mr John Nelson. Även Jan Gustavsson tackade för en härlig vecka. Vänorternas uppträdanden skulle innehålla någon del av landets egna kultur och någon aktuell ungdomsfråga som man ville förmedla. Samtliga deltagare erhöll diplom.

Lördag 3 juli

Avresa till Carsington Water för ”extreme outdoor” -aktiviteter, flottbygge, kanotrace och bergsklättring stod på programmet. Många härliga skratt… och problemlösning/teamwork. Detta var kanske den roligaste aktivitetsdagen och vi fick även lära oss allt om vattenförsörjningssystemet i regionen. Kvällen gavs fri för valfri aktivitet på Lea Green och ledarna höll möte om nästa års vänortsutbyte.

Söndag 4 juli

Hemresedag och tårfyllt adjö i Sheffield! För oss sedan vidare till Manchester och flygplatsen.

Övrigt under veckan att minnas:

Alfie Smith - mannen som jobbade dygnet runt för oss!

Chris Pienaar - stor organisatör och vilket engagemang!

Marina Sturesson - intervjuad av BBC under veckan!

Andreas Ottosson - Vilken tjusig tallriksmålning!

Sofia och Caroline - fick priser för "bästa kompis" o "Coolaste"

Tack för en härlig vecka med Er alla!

Det finns 153 bilder på allt också!

Vi som var där:

Sofia Spiljak, Heidi Altenburg, Freddy Pettersson, Caroline Holmgren, Viktor Gustavsson, Martina Gustavsson, Karin Hantoft och Robin Särnström.

Ungdomsledare Marina Sturesson samt ledarna Andreas Ottosson och Mats Franzén

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Mats Franzén
Sidan granskad den 21 juli 2010