Du är här: Start / Om kommunen / Kommunfakta / Internationellt / Mini Olympics / 2006 - Glogow

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

2006 - Glogow

Dagbok Mini Olympics 2006

Lördag 1 juli

Lördagen den 1:a juli samlades delegationen vid Laholms busstation kl. 17.30 för avresa med 2 st inhyrda minibussar till Ystad. Väl där väntade en natt i hytter på färjan till Swinoujscie.

Söndag 2 juli

Färjan anlände till Swinoujscie kl. 07.30 och efter stadig frukost väntade en ca 50 mil lång resdag. Efter ett par rejäla pauser och lunchstopp anlände vi till Glogów kl 14.30. Vid framkosten inkvarterades vi på Hotel Interferie i Glogów. Vi bodde två och två i fina välutrustade hotellrum. Engelsmännen dök upp vid 17-tiden och genast blev det fotboll, snack och sedan kvällsmat tillsammans. Sällan har väl aldrig skådat en sådan omedelbar ”socialisering” som följde. Vi hade med oss en fotboll som visade sig vara den omedelbara isbrytaren. Det kändes som vi blev en stor ”familj” direkt. Vid middagen kom den polske ledaren Arthur och välkomnade oss. Vi fick också tyvärr reda på att Nurmes lämnat återbud till årets Mini Olympics.

Måndag 3 juli

Efter frukost på hotellet begav vi oss till Stadshuset i Glogów för invigning av Mini Olympics 2006. Vi delades alla upp i tre lag, mixade nations och könsmässigt. Sen var det dags för den första tävlingsgrenen – ”Town adventure”. I varje lag ingick också några tidigare Mini Olympics deltagare från Glogów, Marta, Agata och Justine, som guidade lagen rätt under veckan. Town adventure innebar att vi lagvis gick runt i de gamla delarna av Glogów för att lösa nio st olika uppgifter. Självklart besöktes de platser som är mest berömda i staden. Town adventure innebar också besök på Radio Elka där vi fick lära oss om hur de arbetar och en av de våra blev också radiointervjuad.

Efter lunch vid en av Glogów s mysiga restauranger begav vi oss till idrottshallen för att spela basketturnering. Värmen och hettan gjorde sig påmind för första gången, 37-40 grader gjorde att tempot drogs ner från början. Eftermiddagen innehöll också lite fri tid. På kvällen var det dags för disco. Ungdomarna kom alltmer närmare varandra och en härlig stämning infann sig.

Tisdag 4 juli

Vilken hetta! – På förmiddagen beger vi oss till Gymnasieskolan i Glogów för friidrott. Värmen är enorm och på detta löpning, längdhopp, stafett och kast med medicinboll. Skolan visade sig vara mycket fin och mycket välutrustad, vad sägs om startpistol och block, målkamera, fotbollsplan med konstgräs och bassäng på väg att byggas! Det satsas ordentligt på skolan i Glogów.Tyvärr knockade värmen några av våra deltagare som fick vila resten av dagen.

Efter lunch begav vi oss till högskolan för att arbeta med PC och workshops. Lagen gjorde varsitt förslag till hur en hemsida skulle kunna se ut för Mini Olympics. Vi fick också lära oss programmet Windows Movie Maker och tillverka egna bildspel. Tyvärr var värmen så hög att kraften sinade hos många och vattenförrådet fick fyllas på ordentligt. På kvällen var det skön vila och social samvaro med Amber Valley gänget. De polska ungdomarna bodde tyvärr inte på hotellet utan hemma. Trots det kom de förvånansvärt bra in i ”gänget” ändå.

Onsdag 5 Juli

Vi Laholmare gick upp tidigt för att uppvakta en av de våras födelsedag. En lätt chockad tjej flög upp ur sängen till ljuv skönsång? av oss laholmare. Sedan var det dags för bowling, dart och andra spel vid OK Park Recreation Centre, en jättefin anläggning för ungdom i Glogów. Kanske att jämföras med ett ungdomens hus som innehåller det mesta. Vad sägs om bowling, café, kiosk, spel, musik, storbildsskärm mm…

Två av våra tjejer knockades av värmen och var inte speciellt pigga utan fick besöka sjukhuset för att få påfyllning av nödvändiga ämnen. Sjukhuset såg ut som hämtat från 40-talet, utrustningen var gammalmodig men läkarna skickliga. Efter några timmar med en droppflaska var tjejerna tillbaka igen lagom till lunch för att hugga in på den födelsetårta vi från Laholm bjöd alla på. Naturligtvis sjöng vi alla våra olika länders födelsedagssånger innan tårtan försvann i magarna.

Efter lunch och tårta på OK Park begav vi oss till simhallen för att tävla i 4x25 m simning och för att spela vattenpolo. Ett mycket efterlängtat badbesök då möjligheterna till svalkande dopp någon annan stans inte fanns. I Polen behöver badbesökarna ett Simkort för att få komma in, detta ledde till veckans kommentar av Charlotte –” det är väl bara till och ta med telefonen?”

På kvällen var det fri tid och ungdomarna passade på att ta det lugnt, lira lite kort och prata med varandra om allsköns ting. Vi ledare fick besöka Arthurs husbygge för korvgrillning och husvisning.

Torsdag 6 juli

Förmiddagen ägnades åt nya idrotter under den kanske varmaste dagen under veckan i Glogów. Vi lirade volleyboll, innebandy och innefotboll i gymnasieskolans idrottshall. I hettan stod luften still och litervis med vatten gick åt hos var och en. Flera deltagare var så pass slut att de inte kunde delta i aktiviteterna. Det var dags för två av våra tjejer och en engelska att åka till sjukhuset igen. Även flera visade på utmattningstendenser.

Under eftermiddagen ägnade deltagarna sig åt shopping i stan och på marknaden som låg nära hotellet. Framförallt kläder och skor visade sig vara billigt och flera passade på att fynda. Några spenderade eftermiddagen med droppflaska på sjukhuset och en tjej blev dessutom inlagd över natten för extra kontroller. Rena rama ”Drop In” på sjukhuset i Glogów.

På kvällen var det dags för utflykt och ”bonfire”. Med buss gav vi oss iväg till Ostaszów för att rida häst och grilla polsk korv och andra specialiteter. En uppskattad och trivsam kväll för deltagarna. Det bjöds på en tur i häst och vagn.

Fredag 7 juli

Storstaden Wroclaw nästa! Efter en två timmars bussfärd blev det sightseeing och shopping i Wroclaw. Flera historiska och intressanta platser besöktes. Tack och lov fanns det air condition både i bussen och i de flesta affärerna vilket gjorde tillvaron ganska skön trots värmen.

Under dagen anländer Laholmspolitikerna Rosita Wärring och Gunnar Lövgren samt Mr och Mrs Hall från Amber Valley till Glogów för officiellt besök av Mini Olympics. För några av tjejerna blev det tyvärr ingen resa till Wrocklaw. Vi fick dock trösta oss med att bli snabbt utskrivna från sjukhuset och hade en härlig och lugn shoppingdag i Glogów istället. På kvällen ordnades avslutningsdisco på Interferie, discodunket och dansen drog igång ordentligt och flera av tjejerna prövade de nyinköpta kläderna.

Lördag 8 juli

Efter frukost denna avslutningsdag börjar vi packa för att sedan träna och förbereda oss inför kvällens uppträden. Trots gott om tid är det mycket som ska övas in, handlas och fixas. Hela dagen går snabbt och kl 18.00 var det dags att åka till kulturhuset i Glogów för avslutning. Det blev en hejdundrande föreställning och stort kalas! Laholmstjejerna imponerade stort med midsommar- och sommartema i sin föreställning.

Efter uppträdena blev det prisutdelning, tal och gåvor. Resultaten i Mini Olympics visade sig inte spela någon större roll, huvudsaken var ju att alla haft kul. En fantastisk vecka i Glogów började lida mot sitt slut. Rosita Wärring bjöd officiellt in till 2007 års Mini Olympics i Laholm.

Vi sade hej då till alla, adresser utväxlades och mängder av kramar utdelades. Vi Laholmare skulle ge oss av tidigt för att hinna med färjan uppe i Norr!

Söndag 9 juli

Väckning 04.00! Avresedag och slut på årets Mini Olympics. Amber Valley gick också upp för att säga hej då. En klump i magen infann sig och tårarna började trilla hos många efter denna fantastiska vecka. Vi startade bilarna och drog hemåt 04.45.

Resan gick bra hem, många timmars sömn togs igen och vi gjorde utvärdering och bestämde tid för presskonferens. Förutom att äta passade också på att handla lite godis på båten. Till Laholm och väntande föräldrar anlände vi 22.00.

Vi som var där:

Hanna Lennartsson, Hanna Wiebke, Charlotte Bergenfelz, Stina Nordlund, Maike Luhr, Maja Liliengren, ungdomsledare Sandra Stjärna, Heidi Altenburg,

ledare Andreas Ottosson och Mats Franzén.

 

 

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Mats Franzén
Sidan granskad den 21 juli 2010

Kontakt