JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Kommunfakta / Internationellt / Mini Olympics / 2007 - Laholm

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

2007 - Laholm

Dagbok - Mini Olympics

Söndag 24/6

Redan tidigt på morgonen anlände engelsmännen till Sturup efter en tidskrävande resa från Amber Valley. Efter inkvartering på vandrarhemmet blev det så småningom pizza och läsk vid torget. Framåt kvällen anlände polackerna till Sturup, så det blev ännu en vända till Skåne för att välkomna dem.

När de kom till vandrarhemmet hade också de svenska ungdomarna anlänt. Samtliga deltagare, även de svenska, bodde under veckan på vandrarhemmet för att öka sammanhållningen i gruppen. På kvällen blev det bad och fotboll i Glänninge. Humöret var gott, även om reströttheten gjorde sig påmind hos vissa.

Måndag 25/6

På morgonen var det dags för välkomstceremoni och officiell invigning av Mini Olympics på Gröna Hästen. Genom att tillsammans med ungdomar från Sverige, Polen och England klippa av ett blågult band knutet mellan de deltagande ländernas flaggor, förklarade Jan Gustavsson Mini Olympics 2007 för öppnat! Därefter skedde lagindelning, där ungdomar från de deltagande länderna blandades för att öka den sociala interaktionen och det kulturella utbytet. Sedan var det dags för ett gruppfoto av hela gänget på torget och lite information om Laholms historia. Efter detta började tävlingarna genom ett stadsäventyr där man skulle klara av knepiga grenar som läskbacksrace, kluriga frågor och gåtor, bolljonglering och att ta det roligaste lagfotot!

Stämningen blev direkt god i lagen, trots att man egentligen inte kände varandra. Efter en god lunch på vandrarhemmet väntade kanot- och flottrace i Hjörnered. Flotten fick lagen dessutom bygga själv av ris och grenar. Det blev en blöt eftermiddag för de flesta, med kanoter som välte och halvsjunkna flottar. Inga sura miner för det, dock! Alla lagen kämpade väl och behöll sitt goda humör. Redan nu märktes att flera deltagare från de olika länderna hade funnit varandra. På kvällen var det dags för ett annorlunda äventyr, nämligen älgsafari. Hela gänget fick åka på ett tåg genom skogen och träffa älgar på riktigt nära håll. Säkert ett häftigt minne för många! Därefter fick de som ville prova på att smaka älgkorv.

Tisdag 26/6

Tisdagen inleddes med friidrottstävlingar. På grund av osäkert väder flyttades tävlingarna inomhus och några grenar fick bytas ut. Grenarna lagen tävlade i blev tresteg, stående längdhopp, höjd och stafett. Dessutom fick man träna lite volleyboll inför eftermiddagens beachvolley-turnering. Trots de något udda grenarna gjordes många bra prestationer under förmiddagen.

På eftermiddagen var det, trots det osäkra vädret, dags för strandlekar och tävlingar i Mellbystrand. Det blåste ganska kraftigt, men regnet höll sig som tur var borta! Grenarna man tävlade i var beachvolleyboll, sandskulpturbygge och kubb, som var en ny bekantskap för våra utländska vänner. Humöret verkade vara på topp hos de flesta och tävlingarna flöt på bra, mycket tack vare våra duktiga funktionärer som bestod av tidigare deltagare i Mini Olympics. De bistod med ovärderlig hjälp under alla evenemang hela veckan.

Efter välbehövlig kvällsmat, var det dags för två av de fyra lagen att visa sina konstnärliga talanger. Uppgiften gick ut på att måla och smycka varsin fotoram, för att senare under veckan kunna sätta in gruppfotot som togs på måndagen i denna. Talang visade sig inte saknas i gruppen, då flera av alsterna höll hög klass. Halva gänget gick till teckningsmuseumet för studiebesök och för att tillverka egna adressböcker.

Onsdag 27/6

Efter en stabil frukost väntade gocart-körning på Laholms gocartbana. Detta visade sig bli en höjdargren för många, medan andra kände sig osäkra på sin förmåga. Efter några träningsvarv var det fullt ös som gällde för att ta sig vidare till A-, B-, C- eller D-final! Det blev en hel del avåkningar i stridens hetta, men förmiddagen på banan blev ändå mycket trivsam för de flesta. I denna gren fick även ledarna chansen att visa sig på styva linan, med blandat resultat.

Under förmiddagen dök några tidningar upp för att intervjua och fotografera deltagarna, vilket de gärna ställde upp på. Eftermiddagen ägnades åt inomhussporter. Nu var det dags för ungdomarna att visa sina kunskaper i innebandy, basket och volleyboll. Efter vissa instruktioner från ledarna kördes turneringarna igång. Alla gick in för uppgiften med stor energi och frenesi. På kvällen var det egentligen dags för grillkväll på stranden. På grund av ostadigt väder flyttades dock evenemanget till vandrarhemmet istället. Trots detta blev kvällen mycket trevlig, inte minst tack vare trubaduren Donald som fick stämningen att höja sig ytterligare genom trallvänliga sånger.

Torsdag 28/6

På torsdagen var det dags för den vid det här laget väl sammansvetsade gruppen att åka till Göteborg för att besöka Universeum och Liseberg. Trots regn i Laholm visade sig vädret vara fint i Göteborg! På Universeum fick gruppen först en guidad tur, där vi fick chansen att lära oss en hel del om djur och natur och träffa på alla typer av djur. Sedan fanns det tid att prova på kul saker på vetenskapsavdelningen. Därefter väntade medhavd lunch under bar himmel. Eftermiddagen ägnades åt Liseberg, ett uppskattat evenemang där alla fick chansen att umgås och ha kul tillsammans över nationsgränserna. Det blev en hel del turer på diverse åkattraktioner för de flesta. Sedan var det dags för hemfärd till Laholm, som vår skicklige busschaufför Kent som vanligt skötte med ackuratess! Precis lagom till kvällsmaten gled vi in på vandrarhemmet. Senare på kvällen fick de grupper som inte hade målat och smyckat fotoramar innan visa sin konstnärliga ådra.

Fredag 29/6

Nu var det dags för hela gänget att testa på sommarrodel i Kungsbygget. Lagom till detta evenemang kom också en hel del politiker på besök för att själva på plats se hur Mini Olympics fungerar i praktiken. Även representanter från Polen fanns på plats. Alla, även politiker och ledare, fick sedan chansen att prova på att åka rodel. En del gled långsamt nerför backen, andra lät bromsarna vila och for med våldsam hastighet nerför plåtrännan. Ledarlaget chockade ungdomarna med förvånansvärt bra tider nerför banan.

Efteråt väntade klassisk korvgrillning på de fina grillplatserna nedanför backen. På eftermiddagen styrdes bussen mot Halmstad. Där väntade shopping i diverse butiker. De engelska grabbarna, som trivdes fantastiskt bra i Sverige, tvekade inte att köpa svenska fotbollströjor som de gärna poserade i. Annars var det blandad kompott i shoppingkassarna. Efter en god tacomiddag på vandrarhemmet begav sig alla via buss till Hasslöv för kvällens evenemang – disco! Stämningen var på topp och dansgolvet fylldes snabbt upp. Förutom dans fanns också chansen att visa sina sångtalanger på karaoke. Kvällen blev lyckad och gemenskapen var god över nationsgränserna.

Lördag 30/6

Efter frukost var det dags för halva gänget att göra klart sina fotoramar och andra halvan till tecknigsmuseumet. Därefter vidtog en aktivitet med att skriva hälsningar till varandra på stora hjärtan. Detta lär bli ett känslosamt och uppskattat minne för många i framtiden! Vid det här laget kände många av ungdomarna varandra väl och man gick in för uppgiften med stort engagemang. Så småningom var det lunch och därefter började ungdomarna träna på sina uppträden som de skulle hålla på avslutningsbanketten på kvällen.

Banketten blev högtidlig med fin mat, politiker från samtliga deltagande länder, funktionärer och ledare som jobbat under veckan, samt förstås alla fantastiska ungdomar som gjort veckan i Laholm till en succé. Det visades bildspel på alla roliga händelser som skett under veckan, priser delades ut och ungdomarna genomförde sina uppträden, som var minnesvärda och roliga att titta på. Som vanligt spelade resultaten i tävlingarna mindre roll, det är det kulturella utbytet, att knyta kontakter över nationsgränserna, få förståelse för varandra och lära för livet som är det viktiga i Mini Olympics. Banketten avslutades med gruppfoton och kramar, för nu började det kännas att veckan led mot sitt slut.

Söndag 1/7

Dags för hemresa! Det engelska teamets flyg skulle lämna Sturup tidigt, så det blev en tidig morgon. En del hade inte ens hunnit gå och lägga sig. Även Laholmsungdomarna och deras ledare gick upp för att ta farväl av sina engelska vänner. En hel del tårar föll och många kramar utdelades. Som en fin avskedsgest gjorde det svenska teamet vågen när bussen rullade iväg mot Skåne. Några timmar senare upprepades hela proceduren när det var dags för det polska teamet att lämna Laholm. Detta markerade slutet på en härlig och mycket lyckad vecka i Laholm!

Ett jättetack till:

De fantastiska funktionärena (Laholms tidigare års Mini Olympier)

Alla samarbetspartners - Ni var alla toppen! (ingen nämnd ingen glömd)

Vi Laholmare som var med;

Josefin Göransson, Karin Nilsson, Nellie Weeks, Ted Ekenberg, Jonas Gunnarsson, Axel Lilja, U-ledare Stina Nordlund och Maike Luhr. Ledare Heidi Altenburg och Andreas Ottosson. Organisation och program Jerry Petersson och Mats Franzén.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Mats Franzén
Sidan granskad den 21 juli 2010