JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Kommunfakta / Internationellt / Mini Olympics / 2010 - Laholm

2010 - Laholm

Mini Olympics Laholm 2010 – Dagbok: Sö 27 juni - Sö 4 juli.

Samling på torget i Laholm

Söndag 27/6

Precis som 2007 blev det två vändor för att hämta våra gäster från England och Polen. Vid cirka kl. 13.30 anlände engelsmännen till Kastrup, där de blev hämtade med buss. Under dagen intog också de svenska deltagarna Laholms vandrarhem, som åter igen skulle bli basen för veckans aktiviteter. Under dagen blev det lite bad och fotboll i Glänninge. Senare på kvällen kom polackerna till Ystad, där bussen åter igen mötte upp. Sent omsider var då alla deltagarna samlade, trötta men förväntansfulla, för en veckas roliga aktiviteter i Laholms kommun med omnejd!

Måndag 28/6

På morgonen var det dags att inviga årets Mini Olympics. Vid kl. 9 samlades alla deltagare och ledare på Gröna Hästen. Efter ett invigningstal av Jan Gustavsson, togs en deltagare från varje land fram för att tillsammans klippa av ett band som en symbol för att årets Mini Olympics var öppnat. Därefter skedde lagindelning i fyra lag, där ungdomar och ledare från olika länder blandades i lagen för att öka interaktionen och för att de olika ländernas ungdomar skulle lära känna varandra. Efter invigningen var det dags för gruppfoto vid torget och lite information om Laholms historia. Därefter satte första grenen i den lekfulla lagtävlingen igång. Grenen, som kallades stadsäventyr, innebar att lagen skulle klara av knepiga deltävlingar som läskbacksrace, lappklämning, basketstraffar och att ta det roligaste lagfotot! Efter lunch fortsatte aktiviteterna med skogsäventyr i Vildamark. I skogen hölls fyra grenar, kallade gungan, hajön, klättring 16 meter, och spindelnätet. Några av grenarna visade sig vara rejäla utmaningar som krävde både mod och list. Framåt kvällen var det dags för älgsafari, men först gjordes ett stopp vid viltbutiken där det fanns tillfälle att testa hur bland annat älgkorv smakar. På älgsafariet fick man förutom älgar även se bisonoxar under tågfärden genom skogen.

Tisdag 29/6

På tisdag förmiddag var det golf på tävlingsschemat. Skummeslövs golfbana bjöd på utmaningar som exempelvis många bunkrar och flera vattenhinder. Efter lite träning på rangen gick lagen ut på banan. Slagen höll blandad kvalitet, men alla verkade ha riktigt roligt i alla fall. Efter en lunch i det fria bar det iväg till Mellbystrand, där det var dags för strandaktiviteter. Solen stekte rejält hela dagen, precis som det ska vara på en fin stranddag. Aktiviteterna bestod av beach volley, kubb och sandskulpturbygge. Det bjöds på både fint spel och spektakulära sandskulpturer. Dessutom blev några deltagare och ledare intervjuade i radio. Senare på kvällen hölls det art workshop för halva gänget . Deltagarna fick visa sina konstnärliga talanger genom att måla tavelramar och göra häftiga adressböcker.

Onsdag 30/6

Denna förmiddag fick deltagarna chansen att prova på Go-Kart. Efter några träningsvarv var det fullt ös som gällde för de flesta. Lite väl snabbt ibland visade det sig, vilket resulterade i en del spektakulära avåkningar. Alla klarade sig dock välbehållna och hade dessutom riktigt kul! Efter en god lunch var det dags för inomhusidrott. Grenarna denna eftermiddag var volleyboll, basket och innebandy, vilket var en ny sport för de flesta. Det var en ganska tuff eftermiddag med en hel del matcher, vilka alla gick in för energiskt. Stämningen i den vid det här laget väl sammansvetsade gruppen var dock på topp. På kvällen blev det grillning vid vandrarhemmet. Massor av god mat grillades på vandrarhemmets innergård och intogs i matsalen, där trubaduren Donald underhöll med kända och mindre kända sånger.  

Torsdag 1/7

På torsdagen var det dags för en längre utflykt. Färden gick mot Göteborg, där Universeum och Liseberg stod på schemat. Först fick deltagarna en guidad tur på Universeum, då de fick lära sig mer om djur och natur av de kunniga guiderna. Det fanns även tillfälle att klappa ormar och andra djur för de som vågade. En del avstod helst och hade handen på dörrhandtaget för att snabbt kunna fly från rummet om det skulle behövas. Efter den guidade turen fanns det tid att besöka vetenskapsavdelningen, där det fanns en hel del roliga saker att testa. Sedan blev det en lättare lunch under bar himmel, innan det bar iväg till Liseberg, som var ett mycket uppskattat inslag! Där blev det full fart på olika åkattraktioner och spel och det fanns också gott om tid att umgås och lära känna varandra ännu bättre. Efter en lång men rolig dag gick så färden åter mot Laholm.

Fredag 2/7

Fredagen inleddes med sommarrodel i Kungsbygget. Det var en helt ny upplevelse för de flesta deltagarna. Efter några träningsåk var det dags för tävling och då hade de flesta kommit över den inledande rädslan och vågade stå på ordentligt nerför plåtrännan. Eftersom detta evenemang var den sista deltävlingen i lagtävlingen, var det många som satsade lite extra för att eventuellt knipa någon placering i den slutgiltiga resultatlistan. Här fick även ledarna chansen att prova sin kapacitet, då ett ledarlag också fick ställa upp i grenen. Även politiker från Polen, England och Sverige besökte evenemanget och fick också chansen att prova på att åka banan. Därefter väntade korvgrillning och sedan gick färden mot Halmstad, där ungdomar och ledare hade möjlighet att shoppa upp sina pengar genom att köpa diverse souvenirer och andra varor. Senare på kvällen var det dags för disco i Hasslövs bygdegård. Vid det här laget var deltagarna ganska trötta efter en lång dag, men det blev ändå en trivsam kväll med lite dans och sång.

Lördag 3/7

Efter frukosten fick de som inte hade haft art workshop tidigare i veckan möjlighet att måla tavelramar och göra adressböcker. Därefter hölls en aktivitet som kallades From my heart, där deltagarna hade möjlighet att skriva minnesvärda hälsningar till varandra på stora hjärtan. Detta kommer säkert att bli ett trevligt minne från denna minnesvärda vecka i Laholm för alla deltagare och ledare. Vid det här laget kände alla varandra väl och det blev en hel del känslosamma hälsningar på alla hjärtan. Efter lunch blev det träning inför kvällens bankett, där varje lands lag skulle hålla ett uppträde inför övriga deltagare och gäster. Så småningom blev det kväll och då var det dags för den högtidliga avslutningsbanketten på Gröna Hästen. Lokalen var välfylld och förutom alla deltagare och ledare bestod gästerna av funktionärer som hade hjälpt till under veckan, samt politiker från alla de deltagande länderna. Funktionärerna var tidigare deltagare i Mini Olympics och de gjorde som vanligt ett kanonjobb under veckan. Kvällen bjöd på god mat, fina tal, roliga uppträden, bildspel med tävlingsresultat från veckan, samt prisutdelningar. Resultaten spelade dock som vanligt mindre roll, desto viktigare var det att få lära känna människor från andra länder och lära av varandra och att umgås och ha trevligt över nationsgränserna.

Söndag 4/7

Så kom då den ledsamma dagen då det var dags att runda av veckan och ta farväl av varandra. Som vanligt fälldes många tårar när det var tid för avsked. En härlig och fantastisk vecka i Laholm med omnejd började lida mot sitt slut! Veckan bjöd på roliga aktiviteter, underbar gemenskap, fint väder  och en härlig stämning!  Det kändes ledsamt för många när bussarna rullade iväg, men Förhoppningsvis har deltagarna fått vänner för livet och lärt sig en hel del om sig själva och om människor från andra länder. Ett stort tack till alla funktionärer och övriga samarbetspartners, som hjälpte till att göra veckan till en succé!

Vi Laholmare som var med;

Caroline Andersson, Hannah Bjerke Nilsson, Malin Hantoft, Joar Ekeblad, Emanuel Hultberg och David Axelsson.

Ungdomsledare:Amanda Persson och Agnes Haraldsson.

Ledare:Andreas Ottosson och Daniel Olsson.

Organisation, logistik och program: Jerry Pettersson och Mats Franzén.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Mats Franzén
Sidan uppdaterad den 6 september 2010