JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Kommunfakta / Internationellt / Mini Olympics / 2012 - Amber Valley

2012 - Amber Valley

OS-facklan i händerna på Laholmare

Derbyshire - England, To 28 juni - To 5 juli 2012.

Dagbok:

To 5 juli - Hemresa

Tuppen här ute blev galen igen när vi återigen var uppe kl 05.30 för avfärd till Manchester o flyget hem. Våra polska och engelska vänner kom alla upp för att ta avsked. Många liter tårar rann ur ögonen....En väl tajmad hemresa där vi var i Laholm kl 16.43 avslutade vårt äventyr i England med minnen för livet! Redan idag är det full aktivitet på facebook och twitter mellan alla! Tack för jag har förmånen att vara ledare för dessa underbara Laholmsungdomar! Tack Andreas för ett som vanligt suveränt ledarskap! Nu ser vi fram mot middag med vår kommunchef för att planera ett framträde i fullmäktige! Jag återkommer nästa vecka med att lägga ut utvärdering och lite bilder här på hemsidan. /Mats

On 4 juli - Alfredton

Under frukosten blev Ronja och jag (Mats) intervjuade av BBC/Radio Derby i direktsändning. Det gick jättebra, Ronja fixade det galant med perfekt engelska. Sedan bar det iväg till Alfredton (10min) och The Mini Leader Conference vid det nybyggda Leisure Center (typ folkhälsocentrum) med idrottshall, badhus, gym, gymnasikens hus, squachhall, inomhusboulearena, teorisalar mm under samma tak. Ungdomarna fick vara med när man hade temadag för nära 100 st 10-åringar från Amber Valley. Man arbetar mycket med utbildning av unga ledare som får gå igenom olika steg tills de blir klara några år senare. De främsta av dem får sedan vara med på Mini Olympics.

Mr Kirk Monk som också ansvarat lite för Mini Olympics visade oss ledare runt i den fina anläggningen medans ungdomarna var med i ledarskapsprogrammet.

Efter lunch blev det bowlingtävling vid Genesis ungdomsgård rakt över gatan. Andreas o jag fick träffa vår käre kompis Sara Bingham som varit med i Mini Olympics 2002-2008 och även besökt Laholm vid andra tillfällen. Kul !

Ungdomarna fick också höra om paralympics då en tidigare rullstolsburen olympier höll ett mycket intressant föredrag.

Vilken avslutning det blev! Efter en 3-rätters middag med politiker från de 4 länernas kommuner hölls det prisutdelningar, uppträde och bildvisningar. Vi överlämnade gåvor och info om Sverige och Laholm. Vi fick tillbaka gåvor från övriga länder. Malin höll en fantastiskt tal på flytande engelska vilket ledde till att borgmästare Nelson och många andra började gråta. Stående ovationer! Gemensam dansuppvisning av ungdomarna och ett avslutande rungande disco avslutade en otroligt häftig vecka! Våra minnen kan bara vara våra!

Glogow bjöd in till Mini Olympics 2013!

Tisdag 3 juli - Manchester

Nu har vi nog knäckt tuppen här ute. Frukost 06.30 och sedan avresa till Manchester, en 2 tim resa i buss. Väl framme besökte vi National Cycling Centre, The home of British Cykling. Återigen besökte vi en toppanläggning, nu för BMX- och velodromcykling. Vi fick till stor glädje pröva BMX på en riktig bana med mååånga gupp eller hopp. Det här var ju mycket svårare än det ser ut men jättekul. Lunchen intogs på bussen så vi hann med ett snabbstopp vid Manchester Uniteds arena Old Trafford. En svensk representant håller sen flera år på lokalkonkurrenten City, och valde således att stanna på bussen...

På eftermiddagen var vi på Chillfactor, en anläggning för skidåkning mm inomhus. Alla delades upp i 2 grupper som dels åkte på stora gummiringar ner för backen och dels åkte, typ vattenrutschkana på madrasser. En minst sagt annorlunda upplevelse. Väl tillbaka i normal engelsk sommartemperatur besökte vi Trafford Center. Ett mäktigt köpcentrum som går att jämföra med Helsingborgs Väla, om man gångar det med 5 vill säga. Efter shopping och pizza tog vi bussen tillbaka till Swanvick och hotellet. Ännu en dag fylld av upplevelser, skratt, intryck och fantastiska laholmsungdomar till ända. Godnatt!!

Må 2 juli - Belper/Swanwick

Lite sovmorgon o frukost 9.00. Efter det tittade vi på Highlights från EM-finalen i fotboll. Kl 11.00 blev det en överraskning....Alan Healy (som var engelsk ledare 2009) dök upp med OS-facklan. Denna är gjord i 8000 ex, lika många som deltager i fackelstafetten runt storbritannien. Facklan har också 8000 hål som var och ett representerar en fackellöpare. Den är också 3-kantig vilket har innebörden att London har arrangerat OS tre gånger med denna. Senast var 1948. Vi fick alla hålla i OS facklan o bli fotograferade. (inte många svenskar som fått det).

På eftermiddagen besökte vi Belper Mill som finns på världarvslistan. Det är en av de viktigaste historiska byggnaderna i England och en grundbult i den engelska industriella revolutionen. Vi fick en guidad tur i den engelska textilhistorian.

Åter i Swanwick var det sen tävlingsdags - ultimate frisbee.

Vart vi än vänder oss får Laholmsungdomarna beröm för sitt uppträde ock sin utmärkta engelska! Fransmännen o polackerna hör ingen skillnad på oss o engelsmännen!

Ikväll kommer vår komunchef Nils Danred, KS-orförande Thomas Jönsson och Jan Gustavsson. Ska bli trevligt! Imorgon far vi till Manchester för bla Vintersport!!!!

Hejsan Svejsan från ett Laholmsgäng med humöret på topp!

Sö 1 juli - London - De Olympiska Spelen

Avresa 7.00 till London, en bussresa på strax över 3 timmar. Väl framme hoppade vi av vid Buckingham Palace där det var tjockt med folk pga vaktombyte. Vi gick vidare förbi The House of Parlament och Big Ben för att stanna i en park och tugga i oss den medhavda lunchpåsen. Därefter blev det en båttur på Themsen med info om London.

En guide mötte upp för att ta oss till östra London och Stratford där OS-anläggningarna och OS-byn ligger. Jisses vad man har byggt! Det var som en helt ny stad byggts upp. Det fanns ju inte bara anläggningar, vi besökte helt nybyggda Westfield - Europas största shoppingcentra, byggt för OS där vi även åt kvällsmat. En järnvägsstation med direkttåg till Paris och flera andra faciliteter. Det finns också en plan över hur man ska ta hand om allt efter OS. Tex Baskethallen ska monteras ner o skickas till Rio 2016 och OS-byn ska bli bostadsområde. Känns som hela England är engagerade i förberedelserna. Det kommer o ta tid att smälta alla intryck från denna dag....som varit lååååååång. Vi är forsatt väldigt stolta över våra laholmsungdomar och vi mår alla toppen!

Lö 30 juni - Rosliston -Team Building

Hela dagen h ar vi spenderat på Roliston Forestry Centre. En nationalpark med ett fantastiskt aktivitets- och rekreationscentra och i en underbar natur. Vi har haft våra första tävlingar, lazer combat, bågskytte, orientering och team building. Ronja vann bågskyttet imponerande. 8 politiker från Amber Valley deltog med borgmästare Nelson i spetsen. Ungdomarna har idag kommit väldigt nära varandra och man ser glädje i alla ansikten!. Vi har otroligt kompetenta o suveräna Laholmsungdomar!!!!

Rena nöjet att få vara ledare för detta gäng! De mixade lagen leds för övrigt av 4 ungdomar som var med i Laholm 2010 på ett utmärkt sätt. Josh, Emily, Katie och Charlotte. (De glömmer aldrig vårt Mini Olympics där då de fortfarande säger att det var -The best week of my life.)

Vi måste nämna hur imponerande engelsmännen bygger upp dessa aktivitets- och rekreationscentra med massor att göra för alla åldrar, och handikappade. De verkar ligga flera mil före oss i tänket kring folkhälsa och rekreation för hela familjen, satsningar som kommer hela befolkningen till del. Malin fick också chansen o hålla en livs levande örn (Falconer). På kvällen körde vi en quisstävling mellan lagen. Tidig i säng för kl 7 i morn bitti drar vi till London......

Här kommer lite radio o tv länkar från igår; (där några av oss är med!)

http://www.bbc.co.uk/radiosheffield/programmes/schedules/2012/6/29 13:00 paulette edwards show forward on to 19 mins

http://www.itv.com/news/central/2012-06-29/25-000-celebrating-arrival-of-olympic-flame-in-darley-park/

http://www.bbc.co.uk/radioderby/programmes/schedules/2012/6/29 
Olympic torch special forward on to around 51.20 mins

http://www.chesterfieldpost.co.uk/news/local/localnews_00000366.html

Fr 29 juni - Chesterfield/Derby- OS-facklan

Hejsan ! En riktigt stadig engelsk frukost inledde fredagen. Alla åt med god aptit innan avresan till Chesterfield där vi såg, tillsammans med tusentals andra, OS-facklan föras genom staden på sin långa resa till London. Oj vilket arrangemang o vilka festligheter vi fått vara med om idag. På em åt vi först en suverän middag på Horsley golfklubb, otroligt vackert ställe.  Kvällen tillbringades i Derby tillsammans med ca 50 000 andra (Ja ni läste rätt) för massor av uppträden med direktsändning i BBC, ITV osv. OS-facklan färdas i stafettform runt hela storbritannien och stannar till på 5 utvalda platser där TV direktsänder, Derby var en av dessa städer. Vi njöt av bra uppträden och träffade bla OS-mästaren Colin Jackson (vi har många häftiga bilder). David har blivit intervjuad av både ITV och radio, Leo av BBC och Andreas av Chesterfield Post. Vi hoppas kunna återkomma med länkar på detta. Malin är skyldig mig en burkfanta. Daniels kommentar efter ha prövat Andreas mitella; "-vilket liv" varav han raskt tog av den igen. Alla mår toppen och vi kan inte ha det bättre. Temat för dagen har som förstått varit OS-facklan. Nu ska vi strax nana kudden..Natti!

To 28 juni - Avresa

Vi kom fram till Amber Valley vid 18-tiden efter en lång resdag som gick utmärkt! Vi kom samtidigt som de franska ungdomarna medan övriga var på plats. Vi bor på en fantastsikt fin kursgård (the Hayes) i Swanwick, någon mil ovanför Derby. Efter en något vattning pasta bolongese hade vi invigning och delades upp i olika mixade lag - sen var det igång! Engelskan flödar hejvilt redan från start. Vi mår toppen och stortrivs redan! Det kommer bli en spännande o superkul vecka!

Vi hälsar alla till Kajsa som tyvärr åkte på körtelfeber dagen innan avresa -- Vi tänker på Dig o hoppas du kryar på Dig - England kommer finnas kvar ett tag till.

Vi laholmare som är där:
Ronja Hanak, Frida Håkansson, Emma Kullberg, Malin Carlsson, Leo Axelsson, Daniel Idoffsson och David Malmberg. Ledare Andreas Ottosson och Mats Franzén.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Mats Franzén
Sidan uppdaterad den 12 juli 2012