JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Flytta hit / Inflyttarservice / Bo / Tätorter / Genevad

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Genevad

Vid gränsen mot Halmstad ligger Genevad

Genevad är en gammal bruksort som har hyst såväl sockerbruk som tegelbruk. Orten är belägen på vägen mellan huvudorten Laholm och regionens huvudstad Halmstad – vilket gör den till ett utmärkt boendealternativ för pendlare.

Genevad har cirka 570 innevånare och ligger norr om Laholm. Ett gammalt bruks- och stationssamhälle där det fanns både ett tegelbruk och sockerbruk. Bebyggelsen är i dag till stor del villor, som byggdes upp under 1970-talet.

Slaget vid Genevad

På slätten vid samhället hölls en känd drabbning, mellan svenskar och danskar, efter den danska krigsförklaringen år 1657. Monumentet över slaget vid Genevad står på en berghäll ovanför den slätt där arméerna möttes. Danskarna under riksrådet Axel Urup hade belägrat Lagaholms slott och den svenske riksdrotsen Per Brahe hade begärt förstärkningar. Slaget hölls vid Genevadsbron med respektive armé på vardera sidan ån. När svenskarna stoppat danskarnas försök att ta sig över bron utkämpades en cirka sex timmar lång artilleri- och muskötduell, där till slut svenskarna fick danskarna att retirera.

Service i Genevad

I Sockerbrukets gamla lokaler ligger en av Sveriges största campingvaruhus med bland annat försäljning och uthyrning av husvagnar samt husbilar. Mellan Genevad och Lilla Tjärby finns en handelsträdgård och plantskola.

Genevad har förskola och skola. För konferens eller liknande arrangemang finns Folkets hus att hyra.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan granskad den 25 juli 2017