Hasslöv

Strax utanför Hasslöv finns härliga rekreationsområden i bokskogarna på Hallandsås.
Kommunens minsta tätort – med en riklig kulturell identitet. Lugnarohögen, en gravhög från yngre bronsåldern, är en välkänd och välbesökt attraktion. Närheten till E6:an gör Hasslöv till en lämplig boplats för pendlaren. Hasslöv ligger utmed foten av Hallandsåsen. Utsikten över Laholmsslätten är formidabel.
Hasslöv har cirka 270 invånare och är den minsta orten i Laholms kommun. Den ligger nedanför Hallandsås, nära Sveriges sydligaste skidbacke Vallåsen samt Kungsbygget med aktiviteter så som zipline, sommarrodel m.m. Under bronsåldern låg platsen bra till vid en havsvik och utmed en förmodad handelsled. Här växte så småningom upp ett jordbrukssamhälle. I dag består bebyggelsen av de gamla gårdarna och villor. Under de senaste åren har en hel del nybyggnation uppförts i byn med både parhus och villor.
Bronsåldershögen Lugnarohögen
I Hasslöv ligger Lugnarohögen, den enda bronsåldershög i Sverige som man kan gå in i och titta på gravsättningen, som är en skeppssättning. Vid utgrävningen år 1926 fann man längst ned i högen ett antal stenar vars placering hade formen av ett skepp - antagligen ett symboliskt dödsskepp för den sista färden. I ett 1800-talshus intill finns ett museum med en underjordisk gång till graven. Det finns ett trettiotal bronshögar till i området bland annat Kungshög. För närvarande finns inte möjligheten att gå in i graven men renovering av både graven och stugan står för dörren.
Hasslövs kyrka
Hasslövs kyrka är från 1200-talet. Från början hade kyrkan en romansk planform som bestod av ett rektangulärt långhus och ett smalare rakt avslutat kor. Tornets överdel byggdes om i början av 1700-talet och fick då den nuvarande spiran i trä. I samband med byggnationen av ett nytt långhus och kor revs kyrkan, med undantag för tornet. Den nuvarande kyrkan uppfördes åren 1862-1863 efter ritningar av arkitekt Ludvig Hawerman och den gamla kyrkans torn fick då stå kvar. Det finns flera äldre inventarier till exempel ett senmedeltida krucifix och en träskulptur föreställande S:t Jakob från samma tid.
Pehr Osbeck
På kyrkogården finns Pehr Osbecks grav. Han var präst i Hasslöv och tidigare i sitt liv en av Carl von Linnés lärjungar. År 1750 skickade Carl von Linné honom till Kina på skeppet Prins Carl. När Pehr Osbeck återvände till Sverige två år senare hade han med sig över 900 nyupptäckta arter. Carl von Linné hedrade honom genom att ge den kinesiska örten Guldrosfjäder det latinska namnet Osbeckia chinensis.
Hallandsås
I Hasslövs närhet, på Hallandsås, finns möjlighet till promenader i Osbecks bokskogar i vacker och historisk miljö. Dömestorp bjuder på hålvägar, domarring och hällristningen Lassahusstenen. På nordsidan finns Brantes källa och inne i skogen kokar det i botten på Eske källa, en artesisk källa. I Ekereds naturreservat hittar du den sällsynta orkidén kärrknipproten och Klinta hallar visar upp sina höga bokar.
Service i Hasslöv
Orten har en del mindre företag, bland annat frisörer, keramiker, maskinstationer, rörmokare, bokföring och redovisning, lantbrukare, åkeri, hantverkare, plantskola m.m.
Det finns skola samt fritidshem i Hasslövs skola samt en förskola, Hasselbo, som drivs som en ideell förening.
Hasslöv har även en bra och välanvänd bygdegård för kurser och festligheter. Det finns även en engagerad hembygdsförening med hembygdsstugan och logen, och även Hasslövs byalag står för många trevliga aktiviteter.
Fotbollsföreningarna HIS (herrar) och Hasko (damer) finns också i Hasslöv.
Närheten till E6 gör Hasslöv till en bra plats att bo på för bland annat pendlaren.
Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan granskad den 27 juli 2017