JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Flytta hit / Inflyttarservice / Bo / Tätorter / Hishult

Hishult

Konsthallen i Hishult lockar året runt många besökare.

En konsthall i världsklass och ett gästgiveri lockar de kulturella och matglada till Hishult. Orten har en fantastisk natur blandad med öppna slätter, skogar, sjöar och porlande åar. Hishult andas välkomnande vänlighet och servicenivån är god.

Hishult är en liten ort med cirka 350 invånare och ligger sydöst om Laholms stad. Smedjeån flyter vackert genom samhället och landskapet runt om består till större delen av skog. Gemytligt och lite som att "bo på landet". Bebyggelsen är blandad med äldre gårdar och hus, stugor, villor och lägenheter.

Besöksmål

Här finns bland annat den kända Konsthallen från år 1994 som har kallats för "lilla Louisiana". Den ligger mitt i Hishult vid kyrkan. Året om pågår en mängd olika utställningar och i trädgården finns en skulpturpark.

På en udde i Oxhultssjön ligger ruinen efter den medeltida sätesgården och numer fornminnet Sjöboholm, huvudgården i det "danska Bergslagen". I Hishults skogar fanns stora tillgångar på myr- och sjömalm. Det visar de gamla slagghögarna som fortfarande finns kvar i området. Bland annat skeppades tonvis med järn från Hishults masugnar till Köpenhamn för bygget av den nya kungaborgen i Köpenhamn år 1562.

Gammelgården i Hishult är en tidstypisk 1700-tals gård. Byggnaderna är återuppförda eller ditflyttade. Ryggåsstugan kommer ursprungligen från Eskilstorp i Östra Karup och uthusen är från Brånalt i Knäreds socken.

Kvarnen Kornhult ligger strax öster om Hishult och håller öppet främst sommartid, då öppnar de upp för restaurang och café. På kvarnen kan man delta i flera olika aktiviteter som livemusik, workshop för barn och vuxna, det finns butik, loppis och galleri. Kvarnen har också rum och lägenhet för uthyrning året runt.

Gamla bron över Smedjeån byggdes på 1870-talet och är en stenbro med tre spann. Bron är klassad som fornminne och restaurerades 2012. I närheten av Gamla bron har Byalaget iordningställt en rastplats med dricksvatten och toalett.

Hishults gamla kyrka uppfördes troligen under 1200-talets första hälft och fick år 1800 ett torn, efter att tidigare bara ha haft en klockstapel. Åren 1765-66 fick kyrkan de omtalade målningarna i taket, på läktarbarriär och bänkdörrar, som alla skingrades när kyrkan revs. På läktarbarriären, i den nya kyrkan, är nu återinsatt en del av de bilder som fanns i den gamla kyrkan. Den revs i slutet av april år 1901 och ett år senare stod den nya kyrkan klar, byggd i romansk stil. Varje dag klockan 18 och varje lördag klockan 12 spelas en psalm med kyrkklockorna.

Det finns tre olika vandringsleder att promenera på. På Möllerundan och Gästgivarestigen går det att ta sig fram både med barnvagn och rullstol. Ahlgrens stig är inte bara en promenadstig utan fungerar också som ridled. För utförligare beskrivning och karta se länk till höger via Hishults byalags hemsida.

Gränsland

För den naturälskande är Ingvarsbyggets reservat trevligt att ströva omkring i och vid slättsjön, Store sjö, kan ses den för Norrland mer vanliga sångsvanen. Här möts också Halland, Skåne och Smålands landskap. Lite längre norrut från sjön finns Ryggehall en kluven sten som en gång fungerade som gränsmärke mellan Sverige och Danmark.

Service i Hishult

Orten har en Gästgivaregård med tillhörande konsthall och restaurang, livsmedelsbutik, blomsterbutik, bensinstation, deltidsbrandkår, förskola och skola. Några kilometer från Hishult ligger Kvarnen i Kornhult som erbjuder restaurang, tebod och en fantastisk natur!

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan granskad den 11 april 2019