Knäred

I utkanten av Knäred finns denna hängbro, som en del av en funktionsanpassad stig med ett vackert beläget trädäck intill kvarnfallet.
Här möts historia och ett rikt näringsliv. Knäred är en historisk plats med många minnesmärken från drabbningar mellan svenskar och danskar. Näringslivet är omfattande med ett vitalt småföretagande.
Knäred har cirka 1140 innevånare och är belägen 20 kilometer öster om Laholms stad, i ett skogslandskap med inslag av öppen mark. Lagan och Krokån flyter genom Knäred. Orten ligger omgiven av vacker natur och kultur med många platser att besöka. Samhället har en blandad bebyggelse med äldre hus, villor och lägenheter.
Freden i Knäred
Freden i Knäred slöts den 20 januari år 1613 mellan Sverige och Danmark. En minnessten är rest i Sjöared, öster om Knäred mot Hinneryd, där fredsförhandlingarna hölls. För Sverige innebar freden att Gustav II Adolf förband sig att betala en miljon riksdaler i silvermynt för att återfå strategiska Älvsborgs fästning (Sveriges enda hamn åt väster), det som kom att kallas för Älvsborgs lösen. Det var en oerhörd summa och motsvarade värdet av landets sammanlagda skörd under fyra år. Freden markerade också slutet på Kalmarkriget.
Innan slaget vid Fyllebro år 1676, som kom att bli det sista slaget mellan danskarna och svenskarna på halländsk mark, samlades Karl XI och hans generaler vid Knäreds gamla brunn.
Mäktiga kraftstationer
Vid ån Lagan i Knäred finns två borglika kraftstationer i tegel, Övre och Nedre Knäred, som invigdes år 1910 med Kung Gustav V och statsminister Arvid Lidman som gäster.
Knäreds kyrka
Knäreds Kyrka, byggd år 1853, hade en föregångare som stod klar på hösten år 1849, men på invigningsdagen när vaktmästaren ringde in för mässa rasade kyrktornet ner över mittskeppet. Ingen kom till skada, däremot fick Knäreds innevånare vänta i fyra år till på sin nya kyrka. Kyrkans klockor, en stor och en liten, kommer ursprungligen från den äldre kyrkan och är från mitten av 1600-talet. Den stora predikstolen är från år 1853 och tillverkad av bildhuggaren Johan Andersson.
Den gamla medeltidskyrkan från 1200-talet låg cirka 300 meter från platsen för Knäreds nya kyrka. Ruinen är markerad med ett högt kors och på platsen finns bland annat ett minnesmärke över prosten Benidictus Montan. Han friköpte gårdar och gav dem till bönderna i området att bruka mot en låg arrendeavgift. Samma gårdar kom att lösas in så att bönderna skulle kunna ta över ägarskapet.
Besöksmål
Det brusande Kvarnfallet i Knäred är en naturskön plats där ni kan fika, grilla, bada eller bara sitta och beundra Krokåns flöde förbi den drygt 400 år gamla prästgårdskvarnen. I närheten finns en stor parkering, ett café, ett museum samt flera promenadvänliga stigar.
Näringsliv
Det finns ett 80-tal företag på orten, bland dem Krima, Laga Rostfritt, Silvandersson och Knäreds Kyckling AB.
Föreningsliv
Föreningslivet är mycket aktivt i Knäred och har något för de flesta. Föreningarna är bland andra Knäreds forskarring och hembygdsförening. Knäreds föreläsningsförening och samhällsförening. Knäreds idrottsklubb, Friluftsfrämjandet, Knäreds Kraftsportklubb, Hawkhills, Le Petit BK-Boule och Röda korset.
Service i Knäred
Serviceutbudet är stort på orten med bland annat restaurang, kafé, butiker, obemannad tankstation, turistboende, vårdcentral, bibliotek, bank, förskolor, skola, sjukhem och äldreomsorg. Det finns goda möjligheter till utomhusaktiviteter till exempel cykel, boule, fiske, forspaddling, kanotpaddling och simning på Flammabadet (tempererad utomhusbassäng med sex 25 meters banor).
Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan granskad den 28 juli 2017