JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Flytta hit / Inflyttarservice / Bo / Tätorter / Laholm

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Laholm

I Laholms äldsta stadsdel, Gamleby, ringlar de stensatta gatorna längs med välbevarade fastigheter med danskt påbrå.

Laholm är kommunens huvudort med ca 6690 invånare. Det är den lilla mysiga staden med kullerstensgator i Gamleby och med Lagan som slingrar sig genom stadskärnan. Lagan erbjuder Sveriges bästa lax- och öringsfiske. Här finns många konstverk, simhall, äldreboende, förskola och skola upp till gymnasienivå med mera. 

Laholm - Hallands äldsta stad

I Laholm, som är Hallands äldsta stad, har man varit rädd om den historiska miljön. Då andra städer rev och byggde nytt i betong gjorde man i Laholm tvärtom, man renoverade och bevarade de gamla husen och bakgårdarna. Husen som inramar torg och gator är vackra och bär på mycket historia. I gatuplan ryms butikslokaler och på ovanplan finns vackra lägenheter – ofta med fina stuckaturer och högt i tak.

Intill Lagan vid Laholmsforsarna, norr om Lagaholmen, anlade vikingarna en handelsplats som kom att kallas för Köpinge. Handeln flyttades så småningom till den blivande torgstaden Laholm, på södra sidan Lagan, där det fanns bofasta att beskatta förutom köpmännen.

Laholm är Hallands äldsta stad och omnämns redan år 1231 i den danske kungen Valdemar Sejr Jordeboks Hallandslista. På en holme i Lagan fanns vid den tiden en kunglig borg och försvarsanläggning som kallades för Lagaholm, den framväxande staden fick ett liknande namn i förkortad form, Laholm.

Med det strategiska läget vid dansk-svenska gränsen, Lagastigarna och närheten till Lagans mynning för handel över världshaven, växte en livlig dansk köpmannastad fram, som svenskarna i århundraden fokuserade på att överta. Laholms invånare fick utstå mycket lidande i sin ständiga kamp mot angriparna, eftersom Lagaholms slott aldrig lyckades med att försvara staden på södra sidan Lagan.

Laholm förblir danskt fram till freden i Brömsebro år 1645 med undantag av åren 1341-1360 då staden är i svenske kung Magnus Erikssons ägo.

Service

Här finns allt du kan tänka dig, butiker, banker, frisörer, systembolag, apotek, bibliotek med mera.

Längs gator och torg belagda med kullersten finner du unika butiker med vackra interiörer. Utbudet är rikt, här finns klädaffärer för dam, herr och barn. En riktig bokhandel med gott utbud och butiker med väskor, ur och guld, leksaker, garn, hälsokost, glas och porslin, ekologiska varor, delikatesser och heminredning. De unika butikerna erbjuder märken av god kvalitet och du får personlig service och presenterna vackert inslagna.

Exempelvis kan du få din bukett bunden efter egna önskemål eller en klänning sydd efter dina mått.

Det finns även små oaser där kropp och hälsa får sitt i form av massage och skönhetsvård. Hela staden andas lugn och harmoni och när du behöver vila benen kan du slå dig ner på ett café eller restaurang, eller om vädret tillåter, vid en brusande fontän på något av torgen, och njuta av en god bit mat eller fika där kakorna är bakade i bageriet bakom disken.

Under året ordnas marknader, musikevenemang, modevisningar och shoppingkvällar då gator och torg fylls av människor i glada möten.

En liten bit utanför stadskärnan, vid järnvägsstationen, finns ett handelsområde med djuraffärer, färg- och tapetbutiker, skoaffär och butiker för dam- och herrkläder, vitvaror och hushållsprodukter, tv, datorer och ljud, cyklar, verktyg, blommor och heminredning.

I Laholms närhet finns även byggvaruhandel, glasmästare, bilhandlare och mycket mera. Här finns helt enkelt allt du kan behöva och lite till. Allt med småstadskänsla och personlighet där du får god service och omtanke med önskan att du vill komma tillbaka.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan uppdaterad den 12 mars 2019