Du är här: Start / Om kommunen / Flytta hit / Inflyttarservice / Bo / Tätorter / Mellbystrand

Klass 3-varning för höga flöden i Lagan

SMHI utfärdade klockan 11.26 klass 3-varning för extremt höga flöden i Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen till mynningen i havet i norra Mellbystrand. Enligt prognosen fortsätter nivåerna att stiga än mer.

Klass 3-varning innebär extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem

Mellbystrand

Förstora bilden - Mellbystrand3.jpg

I Mellbystrand lockar härliga havsbad längs den långa sandstranden.

Badorten som lockar allt fler till permanent boende. Det är inte så konstigt. Kombinationen av lugn och harmoni vid havet och närheten till E6:an gör Mellbystrand till ett passande boendealternativ för de flesta. Sveriges längsta sandstrand sträcker sig längs orten. 

Väster om Laholm ligger Mellbystrand, precis vid Laholmsbukten, har cirka 2 040 invånare och är mest känd för sin närhet till en av Sveriges längsta sandstränder (12 kilometer). På sommaren välkomnas alla turister som kommer för att njuta av sol och bad. Med den lagstadgade semestern (år 1938) kom ett intresse för att bygga sommarstugor så i dag består stora delar av bebyggelsen fortfarande av fritidshus. Mellbystrand har också blivit en attraktiv plats för året-runt-boende.

Populär badort

Populariteten som badort kom i slutet av 1800-talet. År 1881 började Ångbåten Laholm trafikera Lagan och transporterade bad- och nöjeslystna till Åmot i norra Mellbystrand. Där mötte en hästskjuts upp som tog dem vidare till de små fiskartorpen längs stranden. År 1910 gick det att, för första gången i Mellbystrand, njuta av uppvärmt havsvatten och tångkurer i det nya badhuset, dåtidens spa.

 Strandhotellet stod klart år 1927 och var ett återkommande sommarnöje för societeten med bland annat tedans och uppträdanden. I dag har hotellet och restaurangen gått igenom en total renovering och restauration där man förenat det moderna med det historiska.

Vackra Lagaoset

Vid Lagans mynning eller Lagaoset är intresset för sportfisket av lax och havsöring stort. Naturen här är föränderlig med de strandsporrar, som bildas när havsströmmarna får utloppet att sakta flytta sig norrut. En vacker plats att besöka och kanske prova på kitesurfing!

Service i Mellbystrand

Sommarparadiset Mellbystrand är uppbyggt kring turismen. För att tillmötesgå de många besökarna och de fast boende finns bland annat restauranger, affärer, köpcenter, turistboende, förskola, skola och äldreomsorg. Orten bjuder också på många utomhusaktiviteter förutom havsbad till exempel fotbollsgolf, minigolf och motionsslingor.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Alm
Sidan granskad den 1 augusti 2017