JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Flytta hit / Inflyttarservice / Bo / Tätorter / Skottorp

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Skottorp

I utkanten av Skottorp ligger Skottorps slott, ett av Sveriges bäst bevarade empireslott. Här stod bröllopet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora av Danmark 1680.

Orten ligger på slätten, men med närhet till skogen på Hallandsås och havet i Skummeslövsstrand. Skottorp är i huvudsak ett villasamhälle. Här finns butiker, skola och näringsliv. Ett starkt och engagerat föreningsliv knyter samman ortens invånare. 

Skottorp är en liten ort med cirka 470 invånare som ligger i södra Halland, några kilometer norr om Hallandsås, mitt emellan Laholm och Båstad. Orten var stationssamhälle fram till 1960-talet. Bebyggelsen består av äldre hus, villor och lägenheter.

Skottorps slott

Skottorp är mest känt för Skottorps Slott, som byggdes på 1670-talet av Frans Joel Örnstedt och ritades av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. I slottet vigdes år 1680 den svenske kungen Karl XI med den danske kung Christian V:s syster Ulrika Eleonora av Danmark. Slottet byggdes om i empirisk stil åren 1816-28 på order av kommersrådet Peter Möller och så ser det ut än i dag. Släkten von Möller ägde slottet mellan åren 1813-1986. I dag finns även ett ostmejeri inrymt i slottets stenstall. Mjölken för tillverkning av ostarna kommer från Skottorps säteri med cirka 500 mjölkor.

Skummeslövs kyrka

Kyrkan på orten heter Skummeslövs kyrka och är från 1100-talet, en av Hallands äldsta. Vid kyrkans restauration åren 1991-1992 hittades bland annat rester av kalkmålningar, delar av en tronstol och ett rött kors i en ring. Korset är ett konsekrationskors som troligtvis målats vid den katolska invigningen på medeltiden. Från samma tid är också två Mariabilder av trä. I mittgångens västra del finns dopfuntens originalfundament markerat, och i vapenhuset hänger en skeppsklocka som bärgades från det brittiska örlogsskeppet Lyme. Fartyget strandade utanför Skummeslövsstrand år 1760 och 18 män omkom i olyckan. De återfanns och blev begravda på Skummeslövs kyrkas kyrkogård.

Skottorps Stengods

Skottorps Stengods har sedan 1970-talet tillverkat bruksföremål i stengodslera. Från början hette företaget "Gammelgårdens Stengods". Föremålen som tillverkades var egenproducerade och glasyrerna av eget recept i färgerna mörkbrun, brunbeige och mörkblå. Det har tillkommit glasyrer och den nyaste är grå i kombination med vit. Här tillverkas fortfarande den klassiska Hallandsgrytan traditionsenligt med sin bruna glasyr och det finns en drejarstuga för den som vill prova på hantverket.

Service i Skottorp

På orten finns restauranger, kafé, turistboende, butiker, affär, förskola, skola och äldreomsorg.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 1K5
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan granskad den 1 augusti 2017