Veinge

Sommartid är det tempererade badet i Veinge populärt bland barnfamiljer och ungdomar.
Veinge är ett villasamhälle med positiv näringslivsutveckling och bra serviceutbud. Här finns bland annat förskola, skola, äldreomsorg, idrottsplatser och simbassäng, bank, affärer och restaurang. Närheten till Halmstad och de goda bussförbindelserna är två andra fördelar med Veinge.
Veinge har cirka 1210 innevånare och ligger norr om Laholm bredvid järnvägen mellan Halmstad och Markaryd. Orten har kvar den gamla stationsbyggnaden från tiden då den var knutpunkt för järnvägstrafiken. I dag är Veinge ett villasamhälle med bra serviceutbud.
Alsingska skolan
Alsingska skolan började sin undervisning redan år 1832 i Veinge och det var först tio år senare som lagen om skolplikt infördes i Sverige. Skolan hade varit Sveriges äldsta fungerande när den stängdes. I dag används den som församlingshem och Veinge hembygdsförenings samlingspunkt. En lärosal har bevarats och Alsingska skolans gamla uthus inrymmer nu Veinge hembygdsmuseum. I en annan byggnad visas samlade föremål från hela bygden och i hembygdsladan vagnar och maskiner. Det ligger också en kryddträdgård intill.
Vid Kapplet ligger en stor gravhög som är cirka 3 000 år gammal. Graven är på toppen av en naturlig sandhög. Strax intill, där vägen delar sig är ett kors till minne av ett gammalt kapell som legat vid en källa. Under utgrävningar på 1950-talet hittades 150 mynt från 1620-talet.
Öppna landskap
Sången "Öppna landskap" har kallats för Sveriges inofficiella nationalsång och skrevs av Ulf Lundell utanför Veinge.
En känd operasångare, Carl Fredrik "Lunkan" Lundqvist, föddes år 1841 i Veinge och började sin karriär som körsångare. Efter studier hos Fritz Arlberg debuterade Carl Fredrik Lundqvist vid Kungliga Teatern, år 1869. Han stannade vid teatern fram till år 1904.
En annan känd Veingebo är Gudrun Brost. Hon började sin skådespelarbana på lokalrevyer i Laholm och Halmstad. År 1934 engagerades hon av Oscar Winge vid Hippodromteatern i Malmö. Karl Gerhard fick upp ögonen för henne som revyskådespelerska när hon arbetade på Vasateatern och Södra Teatern i Stockholm. På 1940-talet var hon primadonna i många av Karl Gerhards revyer. Gudrun Brost hade också en lång filmkarriär och det var inte bara komedier utan även dramer. Hon var med i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” och hennes sista roll år 1982 var i August Strindbergs ”Fadren”.
Veinge kyrka
Veinge kyrkas kor är från 1100-talet. Kyrkans stentorn är från år 1602 och ersatte då två trätorn. Exteriören har fortfarande medeltida prägel. Kyrkorummet präglas av restaureringen åren 1959-1960 då bland annat de fragmentariska, medeltida kalkmålningarna togs fram. Predikstolen med baldakin är från år 1769 och finns i sydöstra hörnet av långhuset.
Besöksmål
Ramshall är ett av Hallands större dansställen. Här dansas det till kända orkestrar varje vecka året om.
Ulvereds hjorthägn ligger nordöst om Veinge och har butik och restaurang. Anläggningen är en helhetsupplevelse av djur, natur, hjort- och viltmat.
Service i Veinge
Veinges serviceutbud består av bland annat restaurang, affärer, förskola, skola och äldreomsorg. Det finns idrottsplatser och ett tempererat friluftsbad – Veingebadet.
Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan granskad den 1 augusti 2017