JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Kommunarkiv / Arkivens dag 2020 / Spanska sjukan

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Spanska sjukan 1918-1920

Inbjudan att delta i Arkivens dag 2020

Ihågkomma spanska sjukan 1918-1920 och insamlande av covid-19-minnen

I år kommer Arkivens dag att hållas lördag den 14 november 2020 i stadshuset i Laholm.
Rikstemat för Arkivens dag i år är ”Svart på vitt”. Det kan handla om fotografier och vad dessa berättar, eller annat på temat ”svart på vitt” som bara fantasin sätter begränsningar för.

I Laholms kommun ska vi även ha ett eget tema: ”Sjukdom och tillfrisknande”.

Varför vi har detta tema om spanska sjukan

Arkivens dag i Laholm vill ihågkomma att i år är det hundra år sedan spanska sjukan avklingade. Spanska sjukan drabbade världen när det första världskriget tagit slut. Under krigsåren 1914-1918 dödades uppskattningsvis 20 miljoner människor. Efter kriget skövlade spanska sjukan från mars 1918 till juni 1920 minst 50 miljoner människor i världen, drygt en tredjedel av jordens befolkning drabbades av smittan som då uppgick till 1,6 miljarder.

I Sverige med då drygt 6 miljoner invånare dog 37 573 personer i spanska sjukan. Sjukdomen dödade ungefär 2 procent av de diagnosticerade fallen i Sverige. Överlevnaden var 98 procent, så de flesta som smittades tillfrisknade. Som ett historiskt exempel kan nämnas pesten som drabbade Stockholm 1710. Då dog 22 000 människor, vilket uppskattningsvis var 40 procent av stadens befolkning.
Efter att spanska sjukan försvann 1920 har läkevetenskapen gått rejält framåt. Antibiotikan kom i större bruk efter andra världskriget. Folk fick bättre bostadsstandard, mat och hygien. Respiratorer och annan sjukvårdsutrustning har utvecklats. Information är lättare att sprida hur man undviker att bli smittad och vården har blivit mer effektiv att isolera sjuka. Ett exempel på effektiv bekämpning av sjukdomar är hur Världshälsoorganisationen utrotade smittkopporna som varit människans ständiga gissel genom historien. Sedan 1980 är detta virus helt utrotat.

Vi vill samla och visa under Arkivens dag minnen, historier, fotografier, avskrifter och annat hur spanska sjukan drabbade befolkningen i Sydhalland, det som i dag är Laholms kommun. Vem som drabbades och hur livet gick vidare. Allt är av intresse.

Covid-19 och förslag till ett samarbete inför Arkivens dag 14 november

När vi bestämde temat i vintras hade vi inte en aning om att något börjat ske i Kina som växte till en pandemi som nu drar över hela världen, med tragiska följder för många som drabbats extra hårt.

Nu är det ett bra tillfälle att vi i Laholms kommun samlar in så mycket material vi bara kan för att för framtiden berätta om vår tid, och vad vi tillsammans och enskilt har gjort i denna pandemi. I framtiden ska våra efterkommande kunna läsa om våra personliga tankar, oro och vad vi gjorde i denna kris för att hålla modet uppe, fysisk distansering och framför allt att överleva och hjälpa varandra genom krisen.

Vad du kan göra

Vad du kan göra är att skriva ner dina tankar, skriva dagböcker, ta bilder, samla på tidningsklipp, skriva ut saker från internet eller annat för att dokumentera din samtid. Detta kommer att vara till hjälp för framtida forskare som vill komma åt våra privata tankar och hur vi klarade av denna pandemi.
Laholms kommun kan ge tips och råd hur du kan göra för insamling av minnen och att framtidssäkra ditt eller ert material. En tanke är att om materialet kan kopieras lämnar vi en uppsättning till Nordiska museet och deras insamling av covid-19-minnen.
Vi önskar ett samarbete med enskilda personer och föreningar som har ett intresse för att sprida mikrohistoria i Laholms kommun med omnejd.

Ditt personliga material kan ”låsas” för forskning och öppnas först efter en viss tid på tio år eller så om det känns bekvämt för dig.

Lokaler som är tillgängliga i Stadshuset under Arkiven dag 2020

 • Stadsbibliotekets lokaler på markplan: för utställningar, små bord och föreläsningar.
 • Ljusgården i biblioteket: Föreläsningar med bildvisningar, 30-40 sittplatser, extra stolar finns tillgängliga intill.
 • Sagorummet: Mindre föreläsningar i rum som går att stänga till, sittplatser för ca 20 personer.
 • Barnavdelningen: Plats för barnverksamhet.
 • Minusett, plan -1: filmvisningar och mindre utställningar.
 • Sammanträdesrum Svanen: Plats för bokförsäljning och likande.
 • Gallerigången, utanför Svanen. Plats för mindre väggutställningar, tavlor och fotografier.
 • Stadhusfoajén: Valfri verksamhet som inte blockerar utrymningsvägar.
 • Kommunarkivet: Plan -1: Öppet hus i arkivet.
 • Arkivgången, utanför Kommunarkivet: Plan -1: Mindre väggutställningar.
 • Motionshallen, -1: Avskilt rum för utställningar och annan verksamhet, t.ex. musik.
 • Datasalen Laxen, plan -1: 11 datorer med plats för 11-20 personer. För sökverkstäder och liknande verksamheter. Uppkoppling till internet.
 • Nedre trapphuset: Valfri verksamhet som inte blockerar utrymningsvägar. Till exempel bokförsäljning. Entré till arkiv, datasal och minusett.

Alla lokaler nås med hiss.

Välkommen att delta på det sätt som passar dig bäst
Tillsammans sätter vi Laholm på den historiska kartan!

Mats Savolainen
Kommunarkivarie
e-post: mats.savolainen@laholm.se
telefon: 0430-15105

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Mats Savolainen
Sidan uppdaterad den 7 november 2020