JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Kommunarkiv / Arkivens dag 2019

Arkivens dag 2019 i Laholms stadshus

Årets Arkivens dag besöktes av 350 personer. I år hade vi ett nytt innehåll med fler inslag med fokus på arkiv och mikrohistoria, det vill säga på personhistoria.

Temat för årets Arkivens dag "Gömt eller glömt?" tog upp tre saker som inte är kända för de flesta laholmarna, och vilken information man kan finna om detta i Kommunarkivet.
Radio P4 Halland sände direkt ett kort inslag om årets satsning på framtidsbrev som ungdomar hade skrivit till sig själva om bland annat sin framtid. Breven ligger nu i arkivet tills de efterfrågas av dem när de blivit vuxna. Alla som lämnade in ett brev fick en symbolisk arkivnyckel med sig hem.
Om man är intresserad att skriva ett brev till sig själv kan man göra det fram till årets slut. Ett frågeformulär finns att ladda ner i menyn till höger.

Lördagen den 9 november kl. 10-14

Den andra lördagen i november firas Arkivens dag runt om i landet. I Laholms kommun är du välkommen till Laholms stadshus kl. 10-14. Årets tema är ”Gömt eller glömt?”. Här i Laholm har vi även ett lokalt tema: "Mikrohistoria i fokus”. Kathinka Lindhe kommer och berättar om sina arkivfynd. Nils Danred berättar om den kända laholmsprofilen Dixius. Öppet hus i Kommunarkivet, tipspromenad, filmvisning, verkstad om digitala arkiv, skriv ett framtidsbrev till dig själv och lite till.
Fri entré.

Program

10.15-11.00 Sökverkstad – Öppna arkiv för alla på internet

Plats: Datasalen (Sammanträdesrum) Laxen, källarplan.

Kommunarkivarie Mats Savolainen (bild) ger en introduktion till historiskt
källmaterial på internet. Här finns kyrkoböcker, fångvårdsrullar, gamla kartor, böcker och mycket mer material. Du får möjlighet att själv söka i denna rika kulturskatt som numera är helt gratis att använda.
 

 11.00 Att gjuta liv i släktforskarfakta!

Kathinka Lindhe (bild) berättar om fynd hon gjort som enträgen arkivråtta.

12.00 Att ösa ur digitala arkiv på internet

Kommunarkivarie Mats Savolainen visar vår digitala skatt som numera är helt gratis att få hem till din dator, padda eller mobiltelefon.

12.30 Dixius – Ett levnadsöde i Laholm

Nils Danred (bild) berättar om den kända laholmsprofilen Johan Magnus Jönsson. Hans arkivsamling visas på plats.

 

Utställningar i Stadshuset & Stadsbiblioteket

Öppet hus i Kommunarkivet

Besök arkivet för att se hur en viktig del av Laholms historia bevaras. Titta på dina gamla betyg eller handlingar om ditt hus. Arkivets personal guidar bland handlingarna.

Ahla byalag

De berättar om boken: ”Ahla skola – skolfoto från 1932-1970” samt presenterar en förteckning över ateljéfotografer i Laholm mrd flera orter 1850-1940.

Vernissage utställningen "Säreget"

Stengodsskulpturer (bild) och målningar av Ulf Ekberg, Stadshusgalleriet.

Skärmutställning

Temat ”Gömt eller glömt?" Tre saker i Laholms kommun som de flesta kanske inte visste något om.

Låna böcker om och av kända laholmare

Mikrohistoria i fokus

Presentation av Facebookgruppen ”Mikrohistoria Sydhalland” som är ett öppet forum för alla som vill skriva och dela med sig av sin egen forskning om person-, släkt-, gårds- eller lokalhistoria i Sydhalland. Här kan du göra efterlysningar om folk på gamla skolfoton, byggnader eller annat som du vill veta mer om.

Filmvisning, kända laholmare

Stadsbiblioteket, minusett_laholm. Filmerna visas varje halvtimme 10.15 till 12.45.

Han levde sin dröm

Flmen om Nore Norold, cirka 30 minuter.

Ett hus i vilket haven möts. Ett arkitektpar, deras stad och unika hus

Svend och Hanne Bögh-Andersen, cirka 20 minuter.

Framtidsbrev

Alla som vill kan skriva eller rita ett brev till dig själv i framtiden. Arkivet tar hand om det så du kan läsa vad ditt unga jag tänkte om nutiden eller trodde hur framtiden skulle bli. Alla som deltar får en egen symbolisk nyckel till sitt framtida arkiv. Vi har ett formulär med frågor som hjälp att skriva ditt brev.
Formuläret kan hämtas på Stadsbiblioteket eller laddas ner från kommunarkivets hemsida via denna länk: Framtidsbrev Frågeformulär.
Du kan lämna in ditt brev när du vill under resten av året.
Om du vill att andra ska se din teckning så kan vi visa upp den i en utställning, men då måste vi ha din teckning före den 8 november. Efter Arkivens dag placerar vi den i arkivet och där ligger den tillsammans med ditt brev och väntar på dig i framtiden.

Tipspromenad

För unga och gamla och alla däremellan. Fina priser delas ut.

Arrangör:

Laholms kommun (Kommunarkivet och Stadsbiblioteket)

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Mats Savolainen
Sidan uppdaterad den 3 juli 2020