JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Medborgarservice / Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är utan religiösa inslag och utförs av en vigselförrättare som har utsetts av Länsstyrelsen. Vigseln förrättas i Rådhuset i Laholm, men kan efter överenskommelse med vigselförrättaren äga rum på annan plats. 

Följande vigselförrättare finns i Laholms kommun:

  • Roland Gottfridsson
  • Ingela N Eriksson
  • Stina Lindberg
  • Anne-Kjerstin Löfstedt Schultz
  • Ann-Christin Gustavsson
  • Jonas Hellsten
  • Lars Hed
  • Roland Norrman
  • Margareta Ek

Tillvägagångssätt

1. Ansök om hindersprövning

Ansökan om hindersprövning görs hos Skatteverket genom att fylla i "ansökan om hindersprövning" samt "anmälan av efternamn". Blanketterna finns att skriva ut på Skatteverkets hemsida. Ansökan skrivs under och skickas in till Skatteverket. Det går även att kontakta Skatteverket på telefon 0771-567 567.

Om det inte finns något hinder för giftermål får du hem de båda intygen från Skatteverket. Hindersprövningsintygen är giltiga i fyra månader.

2. Boka vigsel

Ta kontakt med Medborgarservice på telefon, 0430-150 00, för att avtala datum, tid och plats för vigseln. Intygen från Skatteverket skickas in till Laholms kommun, Medborgarservice, 312 80 Laholm. Det går också bra att komma in och lämna papperna. Intygen ska vara oss tillhanda senast två veckor före vigseln.

3. Vittnen

Vid vigseln ska två vittnen närvara, dessa ordnar ni själva. Släkt och familj är godkända som vittnen. Båda vittnena måste ha fyllt 18 år. Medborgarservice kan hjälpa till med vittnen under kontorstid måndag till fredag och då sker vigseln i Rådhuset.

4. Vigselceremoni

Vigseln förrättas enligt ett särskilt formulär. Ringar behöver inte växlas. Efter ceremonin erhålls ett bevis på att vigseln ägt rum. Beviset är endast avsett för privat bruk.

Glöm inte att ta med giltig legitimation till vigseln.

Medborgarservice underrättar sedan Skatteverket om att vigseln ägt rum. Tidigast en vecka efteråt lämnar Skatteverket ut personbevis, vigselintyg eller liknande.

Borgerlig vigsel är kostnadsfri.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan uppdaterad den 18 juli 2023