Du är här: Start / Om kommunen / Trygg och säker / Aktuellt krisberedskapsvecka

Krisberedskapsveckan 6-12 maj

Förstora bilden - Affisch_krisveckan 2017.jpg

Om krisen kommer är det viktigt att vara förberedd. Därför arrangeras för tredje året i rad nationell krisberedskapsvecka, vilken i år äger rum 6-12 maj.

Är du beredd?

Studier visar att de flesta människor är dåligt förberedda på en situation utan exempelvis el, vatten och värme. De allra flesta tror också att sannolikheten att drabbas är ytterst liten. Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris.

Därför arrangerar för tredje året i rad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nationell krisberedskapsveckan, vilken drivs tillsammans med kommunerna. Fokus ligger på vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. Krisberedskapsveckan anordnas i år under tiden 6-12 maj.

Om krisen eller kriget kommer

I fjol skickades broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ut till 4,6 miljoner hushåll i Sverige. Samma broschyr tillhandahålls i år. Syftet med denna och informationsbladet ”Upp och ner” är att alla ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger.

Tyngdpunkten i innehållet ligger på hur människors kan förbereda sig för att kunna se till grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte fungerar som vanligt.

Kommunerna har en viktig roll

Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar. Förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Med informationsbladet väcks tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar. Här finns också en checklista på vad som kan vara bra att ha hemma för att klara en kris.

Under krisberedskapsveckan tillhandahålls broschyrer på Stadsbiblioteket i Laholm.

Din hemberedskap

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och något att äta.  För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan katastrof behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig extra väl. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga och ta del av information från medier och myndigheter.

Armbryterskan Heidi Andersson visar enkla tips för att skaffa en hemberedskap för hushållet inom områdena:

  • Mat
  • Värme
  • Vatten
  • Kommunikation

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Karin Martini
Sidan uppdaterad den 6 maj 2019