Brandskydd och säkerhet i bostad
Räddningstjänsten i Laholm larmas varje år till cirka 300 händelser. En händelse kan vara en brand, en trafikolycka, ett tillbud på sjön eller liknande.
Utöver de händelser som räddningstjänsten larmas till, inträffar det ett okänt antal tillbud varje år. Hanteras inte dessa rätt kan de leda till allvarlig olycka. Med ökad kunskap kan vi tillsammans undvika olyckor, och om de ändå inträffar kan vi minimera konsekvenserna av dem. Här följer en del tips och råd för förbättrad säkerhet.
Det händer inte mig.....
Så tänker de flesta och även flera av de som blivit drabbade! Men det händer! Årligen rycker räddningstjänsten ut till ca 6000 bostadsbränder och över 100 personer omkomer varje år till följd av bränderna.
Nu kan du gratis och lätt via datorn genomföra en webbutbildning så att du får bättre kunnskap om hur du hanterar och förebygger en brand i din bostad. Du hittar mer om utbildningen via länken till höger.
Filmer om brand i lägenhet och villa
En brand kan uppstå plötsligt. Kunskap om vad du ska göra vid en brand kan rädda ditt och andras liv. Se filmerna som förbereder dig att göra rätt när det brinner i din, din grannes lägenhet eller i din villa. Filmerna som finns på ett flertal språk hittar du på Yuotube via länken till höger.
Brandvarnare - en billig livförsäkring
En billigare livförsäkring än en brandvarnare får man leta efter. För cirka fem öre om dagen kan man rädda livet både på sig själv och familjen. Dessutom är det krav på att ha en fungerande brandvarnare hemma. Viktigt är att man regelbundet provar att den fungerar och att batteriet byts ut så den alltid fungerar. Det finns även brandvarnare som är utan batteri och kopplade direkt till elnätet. En brandvarnare bör bytas ut efter ca 10 år. Om man har en bostad med flera våningar t.ex. en villa bör en brandvarnare sitta på varje våning. Idag finns det både trådlösa brandvarnare som larmar flera brandvarnare samtidigt om man har stor bostad eller bli varnad om brand i garage eller friggebod.
Brandsläckare
Alla bränder är små i början. Tidig upptäckt och rätt åtgärd gör att ett tillbud stannar vid att just vara ett tillbud och inte en fullt utvecklad brand. Med tillgång till brandsläckare hemma minskas konsekvenserna av en brand. Räddningstjänsten rekommenderar en 6 kilos pulversläckare. Den har bäst släckeffekt och kräver mindre underhåll än exempelvis en skumsläckare. Brandsläckare kan köpas av försäkringsbolag, brandredskapsfirmor eller i bygghandeln. Brandsläckare man har i hemmet bör ersättas eller skickas på service efter ca 8-10 år så man är säker på att den fungerar. På företag och i offentlig miljö bör service utföras varje år.
Brandfilt
Som komplement till brandsläckare kan man ha en brandfilt. Med filten kan man kväva eller dämpa en brand på spisen eller i kläder och möbler. Filtens påse bör vara hängande på en vägg eller på insidan av städskåpsdörren eller liknande.
Spisvakt
En spisvakt är en apparat som monteras vid spisen. Den kan både vara kopplad till en timer brandvarnare eller både och. Om man glömmer spisen igång eller något börjat brinna stängs strömmen av till spisen. Detta kan förhindra en brand på en glömd spis vilket är en mycket vanlig brandorsak.
Utrymning från villa och radhus
Normalt har man sovrum på övervåningen i villor. Om man behöver utrymma vid brand och trappan är blockerad av rök och eld måste det finnas en alternativ utrymningsväg enligt byggreglerna. En sådan väg kan vara en annan trappa, balkong eller större öppningsbart fönster. Det kan vara en god idé att se över hur just ni kan utrymma ert hus. Kan man gå ner via garagetaket, hoppa från balkongen ner på gräs eller behöver ni sätta stege på fasaden. Det finns även lätta repstegar att hänga i fönstret för att utrymma säkert från högre höjder.
Återsamlingsplats
Utanför skolan, industrin, affären, flerfamiljshuset och villan bör man ha en återsamlingsplats. På offentliga platser är det normalt beskrivet på en utrymningsplan och man har även en skylt t.ex. på parkeringen eller skolgården där man ska samlas. Där ska alla samlas efter en utrymning så man kan räkna in om någon saknas. Även hemma bör man ha en plats där hela familjen samlas så räddningstjänsten snabbt får veta om någon är kvar i huset. Man bör öva på utrymning årligen både på arbetsplatsen och med barnen hemma.
Stäng inne branden
Det är röken som dödar och en brand kan snabbt sprida sig från rum till rum om man inte hejdar den. En vanlig sovrumsdörr som stängs kan hindra branden från att sprida sig under minst 5-10 minuter. Detta gör att branden blir mindre och räddningstjänsten snabbare kan släcka den. Du och din familj får längre tid på er att utrymma samt skadorna blir mindre på huset. Bor man i lägenhet är det mycket viktigt att stänga sin ytterdörr som kan hindra branden i upp till 30 minuter. Stänger man dörren fylls inte trapphuset med rök så du och dina grannar kan utrymma genom det på ett säker sätt.
Gå aldrig ut i en rökfylld trappa
Om du bor i lägenhet och upptäcker att det är rök i trapphuset ska du aldrig gå ut i röken. Stäng dörren och ring 112, berätta var du är och hur många som finns i lägenheten. Ställ dig vid fönstret eller på balkongen så kommer räddningstjänsten och ger instruktioner samt hjälper dig ut. Så som lägenheter är byggda i Sverige är du mycket säkrare i lägenheten jämfört med att bege dig ner för trappan där du kan bli medvetslös av röken innan du ens kommit ner en våning. Om det tränger in rök genom dörrkarmen eller brevlådan kan man täppa till med blöta handdukar.
Ditt försäkringsbolag
De flesta försäkringsbolag säljer själva eller kan hjälpa dig med inköp av brandskyddsutrustning. Ibland kan man även få sänkt premie på försäkringen om man har viss utrustning.
Brandsäkert hem
Om man bygger nytt eller renoverar finns konceptet brandsäkert hem att använda. I detta ingår utrustning som t.ex. brandsläckare, nätanslutna brandvarnare, brandfilt, spisvakt och en utbildning för hela familjen i brandskydd. Bakom konceptet står Brandskyddsföreningen med stöd från försäkringsbolag.
Elsäkerhet
Brand, som orsakas av elfel eller startar i någon elektrisk utrustning i bostaden, är ganska vanligt. Dessutom kan elektriska installationer eller apparater orsaka skada om dessa exempelvis blivit strömförande. Tips och råd om hur man kan minska riskerna med den elektriska utrustningen finns att läsa på Elsäkerhetsverkets hemsida. Här finns även checklistor för elsäkerhet i hemmet.
Ladda ner en affisch om brandsäkerhet i lägenhet och flerbostadshus under affischer.
Klicka på ditt språk
Click on your language
Innehållsansvarig: Sofia Frindberg
Sidan uppdaterad den 14 december 2017