Du är här: Start / Om kommunen / Trygg och säker / Människan bakom uniformen

MBU - Människan bakom uniformen

Förstora bilden - MBU_2019_nr1.jpg

Med start den 30 september inleds en utbildning för ungdomar i Laholms kommun där de lär känna människan bakom uniformen. Samtidigt får de en liten inblick i deras yrken.

Är du 15-20 år, bosatt i Laholms kommun och nyfiken på att lära känna människan bakom uniformen? Ta då chansen att träffa personal inom socialtjänsten, polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården.

MBU (människan bakom uniformen) har sin upprinnelse i Göteborg varifrån den spritts till flera städer i Sverige. I Laholms kommun lanserades verksamheten under våren 2019, och är här ett samarbete mellan Laholms kommun, socialtjänst, polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård. I höst körs andra omgången och nu är det dags att anmäla sig.

Tanken med MBU är att ge ungdomarna insyn och förståelse för olika samhällsstödjande yrken. Personalen inom yrkena får i sin tur lära känna ungdomarna.

Utbildning

En kväll i veckan, under tio veckor, träffas gruppen på olika arbetsplatser. Här får ungdomarna tillsammans med personal från de olika yrkena prova på delar av deras arbetsuppgifter samtidigt som de får lite insikt i deras vardag och därmed ökad förståelse för dessa samhällsviktiga yrken. Dessutom hoppas berörda yrkeskategorier väcka ungdomarnas intresse för sin respektive yrken. Utbildningen under de tio veckorna är helt kostnadsfri.

Ambassadörer

Efter avslutad termin kan ungdomarna bli MBU-ambassadörer. Då får de vara med och utveckla arbetet, hjälpa till med marknadsföring och rekrytering till nya grupper samt hjälpa till vid träffarna under kommande terminer.

Under tio träffar i våras träffade ungdomarna som deltog i MBU-satsningen poliser och personal i räddningstjänsten, i socialtjänsten och i ambulanssjukvården. 

Ansökan och uttagning

Ansökan hamnar hos gruppledaren för MBU, som sedan tillsammans med arbetsgruppen väljer ut deltagarna. Valet av deltagare baseras på målet att få en så stor spridning som möjligt gällande ålder, kön och etnicitet. Blir man utvald får man komma på en intervju och därefter skrivs ett kontrakt.

Höstterminens kurs startar den 30 september och slutar den 11 december. Sista ansökningsdag är den 15 september.

Mer information finns på sociala medier:

  • ”MBU Laholm” på Facebook
  • och @mbulaholm på Instagram

Ansökningsformuläret finns via länk på denna sida.

Kontakt

För mer information kontakta:
Gruppledare Joel Davidsson
Mobil: 070 - 285 19 11
E-post: joel.davidsson@laholm.se

Gruppledare Martina Marku
Mobil: 070 – 244 17 11
E-post: martina.marku@laholm.se

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Andreas Nilsson
Sidan uppdaterad den 30 augusti 2019

Länk