JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Om kommunen / Trygg och säker / Räddningstjänst / Deltidsbrandman i kommunen

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Deltidsbrandman i kommunen

Att arbeta som brandman i beredskap innebär stor variation samtidigt som det är givande och spännande. Uppdragen varierar, allt från bränder och djurlivräddning till sjukvård och trafikolyckor.

Som brandman i beredskap har du normalt beredskap var tredje vecka (exempelvis måndag till måndag). Larmen får du via personsökare som du bär med dig hela tiden. Vid larm ska du kunna ta dig till räddningsstationen, klä dig i skyddskläderna och vara på väg inom 4-6 minuter – dygnet runt.

Du måste ha tillstånd från din arbetsgivare att gå från arbetet för såväl larm som övning men också vid kompetensutbildningar som krävs.

Under din beredskapsvecka ingår övningar och materielvård, dessa sker i regel under kvällstid. Vid enstaka tillfällen kan det också hållas utbildning och övning på annan tid än under beredskapsveckan, normalt sett är du annars ledig.

Så blir du brandman i beredskap

Du kommer få genomföra arbetsrelaterade tester, däribland styrke- och vattentester men också höjdprov och krypa i mörka utrymmen. Dessutom får du genomföra rullbandstest, läkarundersökning och arbets-EKG innan en eventuell anställning.

Blir du antagen efter testerna innebär det att du får en visstidsanställning. Du kommer bland annat att genomgå en introduktionsutbildning under två veckor på dagtid. Utbildningen genomförs runt om i länet på de olika räddningstjänsterna.

Normalt inom två år genomgår du nästa utbildningssteg som är ”Räddningsinsats”, en utbildning i regi av Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Läs mer om utbildningen via länk på denna sida. 

För att kunna framföra räddningstjänstens tunga fordon behöver du C-körkort. Om du inte har denna behörighet vid anställning är kravet att du inom sex månader påbörjar körkortsutbildningen. Räddningstjänsten erbjuder ett fast bidrag på en del av kostnaden.

Ansökan

Blankett för ansökan om att bli brandman i beredskap hittar du via länk på denna sida.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Andreas Nilsson
Sidan uppdaterad den 14 december 2017