Elda rätt i eldstaden
För att din eldstad ska vara säker och kunna användas på ett säkersätt har vi här lite tips till dig.
Se till att:
- eldstaden installeras på rätt sätt
- du eldar på rätt sätt
- sotning och brandskyddskontroll sker med rätt tidsintervall
Eldstaden installeras på rätt sätt
Ska du installera en ny kamin behöver det anmälas till kommunens samhällsbyggnadskontor. Blanketter och mer information kring hur du anmäler finns här.
Installationen ska ske enligt tillverkarens anvisningar. När installationen är klar behöver en specialist göra en installationsbesiktning.
När du väljer en ny eldstad se till att den är typgodkänd och har låga utsläppsvärden. Det gör att förbränningen blir bättre och effektivare.
Eldar på rätt sätt
En förutsättning för att din eldstad ska fungera så bra som möjligt är att du eldar utifrån din eldstads förutsättningar.
Några tips på vägen för att få en effektiv och säker eldning är:
- Elda enbart med det bränsle som eldstaden är gjord för, ved, pellets mm.
Eldar man skräp, avfall, spånskivor, målat eller inpregnerat bränsle riskerar man att skada kaminen och störa omgivningen. - Elda med torr ved.
Fuktig ved är svår att tända och den ökar även risken för att tjära bildas i skorstenen. Har man mycket tjära i skorstenen finns det en ökar risk att tjäran antänds och man får en soteld.
Fuktig ved gör även att det ryker mer från kaniminen och du riskerar att störa din omgivning. - Följ eldningsinstruktionerna för din eldstad.
Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i rökkanalen. Det kan i sin tur göra att omgivande brännbart material kan antända. - Saknar du eldningsinstruktionerna är en god tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3 – 4 timmar.
- Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.
- Använd en rökgastermometer.
Med den kan du kontrollera att rökgaserna i skorstenen håller sig under den maximala temperatur som din skorsten klarar av. De flesta stålrörsskorstenar är godkända för en temperatur under 450 °C. - Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock.
- Lämna aldrig huset då du har tänt i din eldstad.
Sotning och brandskyddskontroll
Alla eldstäder behöver sotas och kontrollers inom vissa tidsintervall. Läs mer om detta här.
Innehållsansvarig: Andreas Nilsson
Sidan uppdaterad den 15 september 2020