Sök Kontakt

Ungdomsteamet

Ungdomsteamet i Laholm arbetar förebyggande och hälsofrämjande för att minska riskbeteenden och utanförskap samt öka tryggheten för ungdomar i kommunen.

Genom att vara närvarande på platser där ungdomar finns, strävar Ungdomsteamet efter att tidigt identifiera ungdomar som kan vara i behov av stöd. De arbetar också för att skapa gynnsamma uppväxtförhållanden för unga på generell, grupp- och individnivå.

Ungdomsteamets uppdrag innebär att:

  • Arbeta förebyggande och uppsökande med barn och unga i åldrarna 0-21 år, med fokus på åldrarna 10-18 år.
  • Samarbeta och arbeta förebyggande på mellan- och högstadieskolor, gymnasieskola och andra verksamheter i kommunen som arbetar med barn och unga.
  • Arbeta på olika tider, inklusive dagar, kvällar, helger, högtider och evenemang.

Ungdomsteamet är skyldiga att följa sekretessregler, men som alla som arbetar med barn och unga har de även skyldighet att anmäla om de misstänker att ett barn far illa.

Ungdomsteamet är involverade i följande verksamheter

Börja prata

Ett samarbete med socialtjänsten, elevhälsan och skolor som riktar sig till femteklassare. Målet är att få barn att börja prata om psykisk ohälsa, missbruk och om att ha anhöriga med psykisk ohälsa/missbruk, samt att informera om var de kan få hjälp.

STARK

En verksamhet för både tjejer och killar i högstadiet, genomförs i skolan som gruppaktivitet. Syftet är att genom teori, diskussion och avslappning forma STARKA tjejer och killar. Gästbesök sker regelbundet från exempelvis ungdomsmottagningen och polisen.

Människan Bakom Uniformen- MBU

Här får ungdomar möta människorna bakom uniformerna och vuxna med uniform får lära känna ungdomarna bakom kepsarna. Målet är att öka delaktigheten för ungdomar, minska brottslighet och skapa positiva möten som ökar förståelsen mellan ungdomar och de som arbetar inom samhällsstödjande yrken.

Är du intresserad så kan du nu anmäla dig till utbildningen via länk till vår anmälningssida:

Anmälningtiden för utbildningen för 2024 har gått ut.


 

Vill du lära känna människorna bakom uniformerna? Om du är mellan 15 och 20 år och bor i Laholms kommun, har du nu chansen att träffa personal från socialtjänsten, fritidsledare, polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården.

Bakgrund

MBU (Människan bakom uniformen) började i Göteborg och har nu spridit sig till flera städer i Sverige, inklusive Laholm. Det är ett samarbete mellan Laholms kommun och de blåljusyrkena sedan 2019.

Syftet med MBU är att ge ungdomar insyn och förståelse för olika samhällsstödjande yrken samtidigt som personalen inom yrkena får lära känna ungdomarna.

Utbildning

Under tio veckor träffas en grupp på 12 ungdomar en kväll i veckan på olika arbetsplatser. De får prova på delar av yrkesuppgifterna, få insikt i vardagen och förståelse för yrkena och ungdomarnas intresse för de olika yrkena. Utbildningen är helt kostnadsfri.

Ambassadörer

Efter avslutad termin kan de som vill fortsätta som MBU-ambassadörer. De hjälper till med att utveckla arbetet, marknadsföra och rekrytera nya grupper samt delta vid träffarna.

Ansökan och uttagning

Du ansöker genom att skicka din ansökan till MBU-gruppledarna. Deltagarna väljs ut med målet att få en mångfald gällande ålder, kön, etnicitet och olika skolor. Utvalda kallas till intervju och får sedan skriva kontrakt.

Träffarna äger rum på onsdagskvällar kl. 17.00 - 20.00 under tio veckor en gång per år.

Ansökningsformuläret finns tillgängligt via länk på denna sida när ansökningsperioden är öppen.

 

För mer information kontakta gruppledarna:

Maja Svensson

070-249 29 87 Länk till annan webbplats.

maja.svensson@laholm.se

Sarah Jaoudat

076-516 79 25 Länk till annan webbplats.

sarah.jaoudat@laholm.se

Följ oss gärna på sociala medier

Ungdomsteamet på Instagram Länk till annan webbplats.
Där finner ni även specifika kontaktuppgifter till varje fältarbetare i ungdomsteamet.

Kontaktuppgifter

Ungdomsteamet
0430-151 25

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Synpunkter, klagomål och förbättringsförslag

Har du synpunkter på eller är missnöjd med verksamheten inom socialnämndens områden?
Berätta det för oss! Att ta tillvara dina synpunkter är ett viktigt led i vårt kvalitetsarbete.

Blankett för synpunkt, klagomål och förbättringsförslag Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan