Sök Kontakt

Stöd vid en kris

En kris är en händelse som ofta uppstår oväntat och drabbar många människor i stora delar av samhället.

Förutom att vi alla har ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, har vi också ett eget personligt ansvar för vår egen och våra näras säkerhet. Det innebär till exempel att vi bör vara medvetna om att det ibland inträffar oväntade händelser.

Stöd att få vid akut kris

Vid stora akuta kris- och traumasituationer som till exempel naturkatastrofer, olyckor eller kriser i samhället, är det viktigt att snabbt ge stöd till de drabbade för att de ska få möjligheten att återhämta sig. I kommunen finns krisstöd för psykiskt och socialt omhändertagande (POSOM) som kan erbjuda olika former av stöd och hjälp beroende på situationen. POSOM gruppen i Laholm består av kommunens verksamheter och till exempel, kyrka, och polis.

Bedömningen om ett kristöd ska startas upp görs ofta av polisens eller räddningstjänstens insatsledare i anslutning till händelsen eller olycksplatsen.

Vid akut nödsituation ring alltid 112 för räddningstjänst, ambulans eller polis.

Louise Pärsén
Enhetschef Individ och familj
073-867 42 33

Vart kan jag hitta information?

Vid en stor kris eller samhällsstörning lämnar kommunen den första informationen på www.laholm.se och via Medborgarservice 0430-150 00.

Sveriges Radio P4 är beredskapskanal vid samhällsstörningar och Radio Halland hittar du på frekvens 97,3 MHz.

Detta kan du göra själv

I första hand kommer hjälpen gå till de som inte kan klara sig själva. Vid en samhällsstörning kan du behöva klara dig själv och därför är det bra att vara beredd. Viktigast är att du har tillgång till dricksvatten, mat, värme och möjligheter till kommunikation. Är du förberedd klarar du en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den. Se länkar med viktiga råd och tips nedan.

Vid en samhällsstörning ansvarar kommunen för verksamheter som är särskilt viktiga i samhället bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning och skola fungerar.

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Se därför till att du har en plan för att ordna vatten i alla lägen. Vill du läsa mer om tillgång till vatten i kris kan du göra det på MSB:s hemsida.

Tillgång till vatten i kris från MSB Länk till annan webbplats.

Det är vikigt att hålla sig varm i en kris, det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Se till att ha en plan för hur du kan värma ditt hem, och dig själv, om till exempel elen skulle försvinna. Vill du läsa mer om tillgång till värme i kris kan du göra det på MSB:s hemsida.

Tillgång till värme i kris från MSB Länk till annan webbplats.

Om du är frisk kan du klara dig länge utan mat, men utan mat både tänker och mår du sämre. Se därför till att du har ett extra matförråd hemma.

Tänk på att du kan behöva ha kontanter hemma för att klara dig en vecka. Ta i förväg ut kontanter om du kan. Kontater kan behövas för att kunna betala vid till exempel ett strömavbrott. Vill du läsa mer om tillgång till mat i kris kan du göra det på MSB:s hemsida.

Tillgång till mat i kris från MSB Länk till annan webbplats.

I en kris är det extra viktigt att du kan ta del av viktig samhällsinformation. Via Sveriges Radio P4 får du information om läget, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du ska bege dig om du behöver hjälp och om evakuering är på gång.

Vill du läsa mer om tillgång till kommunikation i kris kan du göra det på MSB:s hemsida.

Tillgång till kommunikation i kris från MSB Länk till annan webbplats.

Beredskapssamordnare
0430-267 07

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Stängt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan