JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Politik och påverkan / Val / Valresultatl 2010 / Röstsplittring

Moderat seger kunde blivit än större

Moderaternas framgång i fullmäktigevalet i Laholm blev historisk. Partiet gick från tio till 13 mandat och fick 4 480 röster. Segern kunde dock blivit än större om partiets väljare i riksdagsvalet mangrant tagit en moderat valsedel i fullmäktigevalet. Nu skilde det 482 röster, vilket möjligen kunde gett ytterligare två mandat.

Röstsplittringen, det vill säga att väljarna röstar på olika partier i de tre valen, har länge varit ett faktum . Bästa exemplet på detta är i grannkommunen Markaryd. I valet 2006 fick Kristdemokraterna närmare 45 procent av rösterna, en position partiet bibehöll även i detta val. Förklaringen skrivs kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson. I riksdagsvalet gick det betydligt sämre. Drygt sex procent röstade på partiet.

Röstsplittring ger utslag

I Laholms kommun har röstsplittringen aldrig varit så stor mellan riksdags- och kommunfullmäktigevalet. Men även här är den betydande och ger utslag i fullmäktigevalet.

Sedan flera val tillbaka har Centern alltid gjort ett bättre fullmäktige- än riksdagsval. Vid 2002 års val skilde det närmare 10 procentenheter (1 282 röster). En starkt bidragande orsak till detta var säkerligen dåvarande kommunrådet Jan Gustavsson. Vid förra valet krympte emellertid gapet, så även i söndagens val . Förtroendet för Centern är dock fortfarande större i fullmäktigevalet. Skillnaden är 4,7 procentenheter, vilket motsvarar 691 röster.

Större förtroende i riksdagsvalet

Moderaternas negativa gap –fler riksdagsröster än fullmäktigeröster - på 482 röster ger en skillnad på 3,1 procentenheter. Närmast därefter följer Socialdemokraterna med ett minus på 2,6, (414 röster) Kristdemokraterna med 2,2 (338 röster) och Sverigedemokraterna med 2,1 (321 röster). Bland övriga partier var skillnaden marginell.

Mellbystrand moderatland

Med 30,3 procent i fullmäktigevalet är Moderaternas dominans betydande i kommunen. I vissa valkretsar är denna än större och störst i Mellbystrand, där partiet fick 53,4 procent. Centern har länge haft sitt starkaste fäste i Våxtorp. Vid valet 2006 fick partiet 45,1 procent av de kommunala rösterna. I år minskade andelen till 32,5, vilket innebar att Centerns starkaste valdistrikt numera är Ränneslöv med 34,6 procent av rösterna.

Socialdemokraternas starkaste fäste efter 2006 års val var Tjärby. Det är det inte längre. Laholm östra (bland annat Trädgårdsstaden och Altona) är nu partiets rödaste fäste med 33,8 procent.

Sverigedemokraterna befäster sin position i Hishult. Här fick partiet 14,6 procent av rösterna i fullmäktigevalet.

Valdeltagande

Jämfört med 2006 års val ökade valdeltagandet med 1,9 procentenheter till 80,3. I de dominerande Moderata distrikten var också valdeltagandet som högst. I Mellbystrand röstade 88 procent av väljarna följt av Skummeslöv med 84,3 procents valdeltagande.

Vallberga hade allra flest soffliggare. Här röstade 74,5 procent av väljarna, vilket var en nedgång med 2,1 procentenheter jämfört med 2006 års val.

Valeltagandet minskade även i Ysby, från 82,8 procent till 80,6.

 

OBS! Siffrorna från 2010 års val baseras på valnattens preliminära resultat.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Martina Gustavsson
Sidan uppdaterad den 22 september 2010