JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Politik och påverkan / Val / Vem får rösta?

Vem får rösta?

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen.

Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Alla som har rösträtt kommer inför varje val automatiskt med i en röstlängd och får ett röstkort hemskickat med posten. Röstlängden är en lista som innehåller alla som har rösträtt.

Rösträtt till riksdagen

Rösträtt vid val till riksdagen har svenska medborgare som fyller 18 år senast på valdagen och som är eller har varit folkbokförda i Sverige. Svenska medborgare som utvandrat måste alltså ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige

Rösträtt vid val till kommun- och landstingsfullmäktige har svenska medborgare som fyller 18 år senast på valdagen och som är folkbokförda inom landstinget respektive kommunen. Också medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater (unionsmedborgare) och medborgare i Island eller Norge har rösträtt under samma förutsättningar. Övriga utländska medborgare har rösträtt om de har varit folkbokförda i Sverige tre år i följd före valdagen.

Rösträtt till Europaparlamentet

Rösträtt vid val till Europaparlamentet har svenska medborgare som fyller 18 år senast på valdagen och som är eller någon gång har varit folkbokförda i Sverige.

Rösträtt vid val till Europaparlamentet har också medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater (unionsmedborgare) som fyller 18 år senast på valdagen. En förutsättning är att de är folkbokförda i Sverige och att de har anmält sig till röstlängden. De får då inte rösta i någon annan medlemsstat.

Källa: Valmyndigheten

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Martina Gustavsson
Sidan uppdaterad den 10 februari 2022