JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Funktionsnedsättning / Avlösarservice i hemmet

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Avlösarservice i hemmet

Som förälder till barn med funktionsnedsättning kan du och din familj ibland ha behov av avlastning. Du har då möjlighet att ansöka om avlösarservice i hemmet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Många vuxna med varaktig funktionsnedsättning bor fortfarande hos sina föräldrar och vårdas av dem eller av andra anhöriga. Dessa gör ofta stora och omfattande vårdinsatser och behöver avlösning från uppgiften.

Tanken med avlösarservice är att anhöriga ska få avlösning i omvårdnadsarbetet och tid att uträtta sysslor utanför hemmet. Avlösare kan vara regelbunden eller sättas in vid akuta behov och ges alla tider på dygnet. 

Hur får man en avlösare?

Avlösarservice i hemmet kan beviljas till personer som har behov av LSS-insatsen. Det kan vara personer som bor i ordinärt boende och har ett mycket omfattande omvårdnadsbehov som utförs av anhöriga. Målet med insatsen är ge den anhöriga avlösning i omvårdnadsarbetet. Det är personen själv som kan ansöka om insatsen.

Ansökan skickas till socialkontorer, en handläggare gör sedan en bedömning av behovet och fattar beslut om stöd. Ansökningsblankett hittar du här till höger.

LSS-handläggaren beviljar ett visst antal timmar per månad. Sedan bestämmer du tillsammans med ansvarig för när och hur avlösarservice ska utföras.

Vad kostar det?

Avlösarservice enligt LSS är avgiftsfritt .
Du står för dina egna kostnader i samband med aktiviteter.

Vill du bli avlösare?

Läs mer här

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Peter Simerholt
Sidan uppdaterad den 9 mars 2020