JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Funktionsnedsättning / Psykisk hälsa

Psykisk hälsa

Kommunen erbjuder, genom socialtjänsten, stöd och hjälp för invånare med psykisk ohälsa. Det kan handla om stöd att genomföra förändringar gällande boende, utbildning, arbete eller social tillvaro. Insatser som erbjuds för att få stöd i att genomföra en förändring är kontaktperson, social rehabilitering och boendestöd. Du kan läsa mer ingående om insatserna som finns under länkar.

I vissa fall finns mer omfattande behov av stöd i vardagen som inte kan tillgodoses i det egna hemmet, då finns möjlighet att ansöka om psykiatriskt gruppboende.

I kommunen hittar du även Träffpunkt Lyran som är en öppen verksamhet för dig över 18 år med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning och som är bosatt i Laholms kommun.

Ansökan/Anmälan

Om du upplever ett behov av stöd utifrån din psykiska hälsa kan du ansöka om stöd via kommunens socialtjänst. Det gör du genom att ta kontakt med mottagningen på Socialkontoret, se kontaktuppgifter. Du kan också fylla i och lämna in blanketten ”ansökan” som finns under länkar.

Är du orolig för en anhörig, bekant eller någon i din närhet kan du kontakta mottagningen för rådgivning eller göra en anmälan. Även anhöriga till personer med psykisk ohälsa kan söka stöd genom att höra av sig direkt till Anhörigcentrum.

Utredning

Vid en ansökan om stöd eller en anmälan om oro utreder socialtjänsten vilken insats/ vård som passar dig. Det kan räcka med ett samtal men kan också vara en mer omfattande utredning beroende på vilket stöd du behöver.

Vad finns det mer för hjälp att få?

Du kan också ta kontakt med din vårdcentral. Om behov finns efter bedömning kan läkaren där skriva en remiss till en psykiater eller en psykolog. Du kan även göra en egenremiss via 1177 direkt till en psykiatrisk mottagning.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Peter Simerholt
Sidan uppdaterad den 9 mars 2023