JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Funktionsnedsättning / Träningsboende LSS

Träningsboende LSS på Fridhemshus

Unga vuxna 18-30 år med behov av lägenhet och boendestöd (LSS)

Att flytta hemifrån – inriktning unga och boendestöd

Det är ett stort steg att få ett eget boende för första gången oavsett om man har en funktionsvariation eller inte. Att flytta till en egen lägenhet innebär en ökad självständighet, ökat ansvar och ett mod.

Vi erbjuder olika former av boende till dig som är bosatt i Laholm och är i behov av boende enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionsnedsättning). Nytt från och med våren 2021 är ett s.k. träningsboende, som ett steg på väg till ett eget boende. 

Detta boende kan kännas tryggt för dig som flyttar hemifrån, där du bor i egen lägenhet och får stöd och service i en trygg miljö. Du ska vara mellan 18-30 år, vara aktuell till insatsen boendestöd. Här lever du självständigt men du kan tillkalla personal dag- och kvällstid alla veckans dagar.

Du skriver ett hyreskontrakt med hyresvärden dvs Laholmshem och betalar din egen hyra, mat, internet och hemförsäkring. Boendet finns i Lilla Tjärby, Fridhemshus, våning två, hiss finns.

Personalen är ett pedagogiskt stöd för att du ska kunna hantera vardagen på ett självständigt sätt, som exempelvis stöd med din matlagning, personliga hygien, städa, tvätta, diska. Personalen kan även hjälpa till med teknik och andra digitala lösningar. Utifrån dina förutsättningar arbetar personalen för att du ska få en fungerande vardag i boendet och för att du ska kunna delta i samhället.

Det är en omställning att flytta hemifrån och ibland kan det kännas ensamt. Här på träningsboendet har du möjlighet att skapa nya vänner med de andra som bor här och har tillgång till gemensamma lokaler. Där kan ni planera tillsammans med personal till exempel fredagsmys eller bingolotto.

Boendet har 7 lägenheter och finns 2 olika storlekar, 32 kvm och 34 kvm.

LSS handläggaren gör en utredning och tar beslut om du har rätt till insatsen eller inte.

Du som är intresserad tar kontakt med din LSS handläggare i kommunen och diskutera vidare om detta boende eller ansöker du om insatsen boendestöd samt anger träningsboende.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Peter Simerholt
Sidan granskad den 21 februari 2022