JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Ekonomiskt stöd / Budget- och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivare

Rådgivaren i Laholms kommun hjälper och vägleder dig i budget- och skuldfrågor. All rådgivning är frivillig och kostnadsfri. Nedan ser du vad rådgivaren kan hjälpa dig med.

Budgetrådgivning

Rådgivaren ger råd i frågor som rör din privatekonomi. Vi hjälper dig att få en översikt över din ekonomi. Vad du har för inkomster, utgifter och eventuella skulder. Vi kan fungera som ett bollplank och ge dig chansen att diskutera ekonomi på ett neutralt sätt. Vi kan tillsammans upprätta en budget som passar din ekonomi.

Ibland behöver man förändra sina inkomster och utgifter för att budgeten ska gå ihop och därmed undvika dyra lån. Rådgivaren har möjlighet att föra samtal om hur du kan ändra på dina förutsättningar.

Skuldrådgivning

Om du har skulder men inte uppfyller kraven för skuldsanering kan vi hjälpa dig med att skriva ett förslag till frivillig överenskommelse. Detta förslag skickas sedan till de du är skyldig pengar och om allt går vägen får du en betalplan som passar din ekonomi.

 

Skuldsanering

Om du har en besvärlig skuldsituation kan du eventuellt bli beviljad skuldsanering. Det är kronofogden som beslutar om skuldsanering och vi kan hjälpa dig att göra ansökan samt vara ett stöd under skuldsaneringstiden. Skuldsanering innebär oftast att du under 5 år betalar enligt en fastställd betalplan om du har ett betalningsutrymme. När skuldsaneringen är genomförd är du skuldfri.

Läs mer om skuldsanering och kriterier för att få skuldsanering på kronofogdemyndighetens webbplats.

Konsumentverket

På konsumentverkets hemsida kan du få många tips som rör din hushållsekonomi och hjälp med att göra en egen budget. Du kan även beställa material därifrån.

Konsumentverkets broschyr "Koll på pengarna" kan du även hämta på Medborgarkontoret i Stadshusets entré i Laholm eller hos din budget- och skuldrådgivare.

Här nedan visas Konsumentverkets film om budget- och skuldrådgivning.

https://www.youtube.com/watch?v=Zb9yEBfinMI

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan granskad den 21 februari 2022