JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Hjälp till barn och unga / Dödsfall

Dödsfall

Dödsfall

Denna sida handlar om hjälp till barn och unga vid dödsfall.

När en person som betyder mycket för en dör vänds hela tillvaron upp och ner. Ibland kommer dödsfallet väntat, ibland plötsligt och helt oväntat, oavsett är sorgen lika stor och man kan reagera på många olika sätt, och en del kanske inte alls reagerar när det hänt.

Man blir ledsen, känner oro, kan ha svårt att vara ensam, få starka minnen, ha svårt att somna och drömma mardrömmar. Man kan också få ont i kroppen, eller må dåligt som om man vore sjuk. Man kan vara arg och göra saker så att man får mycket uppmärksamhet, eller att känna skuld och skam för det som har hänt. En del kan också få svårt att hänga med i skolan och det är inte heller ovanligt att man vill vara hemma och att man inte alls har någon lust att vara med sina kompisar.

Att sörja hjälper en att bearbeta och acceptera det som har hänt. Sörja gör man genom att låta känslor och tankar komma. Det kommer att ta tid, men så småningom blir smärtan i minnena svagare.

Nedan hittar du information om vart du kan vända dig för att få hjälp och härintill finns länkar till andra sidor.

Här kan du få hjälp

Ungdomsmottagningen

Du som är mellan 13 och 24 år kan kontakta Ungdomsmottagningen om du vill prata med någon om hur du mår. Besöken är gratis och personalen som jobbar där har tystnadsplikt.

Mottagningsgruppen på socialkontoret

Mottagningsgruppen vänder du dig till för att ansöka om råd och stöd för dig själv eller din familj. Här hjälper de digvidare så att du får rätt stöd.

Elevhälsan

Du kan även vända dig till elevhälsan på din skola om du vill ha någon att prata med. I elevhälsan ingår skolsköterska, skolläkare, kurator, psykolog och specialärare/specialpedagog. Det finns elevhälsa på alla skolor.

BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Till BRIS kan alla under 18 år ringa, mejla eller chatta med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ingen kan se att det är du som ringer eller att du har ringt. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om.

BUP-mottagningen i Laholm

BUP står för barn- och ungdomspsykiatri. Söker du BUP för första gången ska du vända dig till BUP-linjen som är en telefonmottagning som hjälper dig vidare.  Verksamheten vänder sig till barn och ungdomar upp till 18 år med psykisk ohälsa eller funktionshinder.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan granskad den 21 februari 2022