JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Hjälp till barn och unga / HBTQ

HBTQ

Hbtq är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer. Homosexuell är en person som kan bli kär och/eller attraherad av någon av sitt eget kön. Bisexuell är en person som kan bli kär och/eller attraherad av en person oavsett om det är kille eller tjej. Transpersoner är ett samlingsbegrepp för bland annat transsexuella (som vill eller har bytt kön) och transvestiter (som inte vill byta kön). Queer är ett ord som man kan använda för att beskriva sig själv om man till exempel inte vill tillhöra ett visst kön eller en viss sexuell läggning. Det kan också vara ett sätt att visa att man tycker att heterosexualitet inte ska vara ett ideal i samhället, eller att tjejer och killar inte måste vara på olika sätt.

Har du funderingar kring eller har någon behandlat dig illa för att du är homosexuell, bisexuell, queer och/eller transperson? Det kan handla om kränkningar eller övergrepp, både psykiska, fysiska eller sexuella eller om utsatthet och våld från partners, familj, klasskompisar, vänner och andra personer som finns i din omgivning. Om du är utsatt för detta så berätta om din situation för någon. Prata med någon du litar du och förklara hur det ligger det, det kan vara till exempel en familjemedlem, kompis, skolsköterska, kurator eller lärare. Du kan även vända dig till ungdomsmottagningen.

För att få hjälp kontakta

Ungdomsmottagningen

Du som är mellan 13-24 år kan kontakta ungdomsmottagningen om du vill prata med någon om hur du mår. Besöken är gratis och personalen som jobbar där har tystnadsplikt.

Läs mer

  • Aldrig okej! -webbsidan för dig som är ung, hbtq och känner dig utsatt
  • RFSL Ungdom
  • UMO
  • Frizonen Simone
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan uppdaterad den 1 mars 2023