JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Hjälp till barn och unga / Kontakt med myndigheter

Kontakt med myndigheter

När du som ung tar kontakt med en myndighet, så som socialkontoret, för att prata eller få hjälp tas även kontakt med dina vårdnadshavare (föräldrar). Känner du oro för detta, är det bra att du berättar det för den socialsekreterare du kontaktat. Tillsammans kan ni då hitta former för hur ett samtal med föräldrarna kan se ut och vad som måste tas upp vid samtalet.

Socialsekreteraren är alltid skyldig att göra en bedömning av den situation du befinner dig i; är denna en risk för dig och behöver du någon form av skydd.

Kan vara anonym

Du kan ringa socialkontorets mottagningstelefon för att prata och rådgöra anonymt. I dessa fall är det viktigt att inte berätta vad du heter. Så fort du säger ditt namn kan du inte längre vara anonym.

Lagreglerat

Alla vuxna som arbetar med barn och unga har en skyldighet att kontakta socialtjänsten och berätta om de får veta eller misstänker att du far illa på något sätt. Detta finns inskrivet i lag. Anledningen till detta är att det finns ett gemensamt ansvar för att se till att barn och unga mår bra, att du får det som du har rätt till och att du och din familj ska kunna få hjälp om det behövs.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan granskad den 21 februari 2022