Kris i livet
Kris innebär att det har hänt något allvarligt i livet som är svårt att hantera och som gör att vi tillfälligt tappar fotfästet. En kris kan utlösas vid stora förändringar i livet, det kan vara både förväntade och oväntade förändringar exempelvis en flytt, föräldrars skilsmässa, att bli vuxen, att bli förälder. Både bra och dåliga förändringar kan leda till överväldigande känslor som man kan ha svårt att hantera och kan behöva stöd i att komma igenom.
Kris kan också utlösas efter allvarliga händelser som att en nära anhörig dör, att man är med om en olycka, upplever en katastrof, är utsatt för våld eller att något annat oförutsett inträffar. Kris är inte detsamma som psykisk sjukdom, men om en kris inte blir löst på ett bra sätt kan det leda till psykiskt lidande och att man mår dåligt.
Prata om din situation
Om du upplever att du genomgår en kris, att du inte mår bra och att du har svårt att hantera situationen, är det bra om du pratar med någon om din situation. Vänd dig till gärna till någon vuxen i din omgivning som du känner förtroende för. Om du vill prata med någon utomstående, alltså inte en förälder, vän eller annan vuxen i din omgivning, kan du till exempel vända dig till en skolkurator, skolsköterska eller till ungdomsmottagningen. Du är också välkommen att kontakta socialförvaltningen i Laholm för att få vägledning i var du bäst kan få hjälp och stöd i din situation.
Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan uppdaterad den 1 mars 2023