JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Hjälp till barn och unga / Problem i familjen

Problem i familjen

Alla barn behöver god omsorg från sin förälder, eller någon annan vuxen person som har ett föräldraansvar för barnet. Ett barn har behov av att bli sett och få uppmärksamhet, att känna sig omtyckt och älskat, att få omvårdnad, mat och kläder, att t ex få hjälp med läxor och andra saker så att barnet får kunskaper och utvecklas. Det är mycket viktigt att ett barn får vara tryggt och säkert i sitt hem tillsammans med den vuxna person som har i ansvar att ta hand om barnet.

Det finns flera olika sorters problem i en familj. Här är några exempel:

  • Det är mycket bråk hemma, mellan föräldrar eller mellan andra i familjen. Det kan också vara mycket bråk mellan två föräldrar som inte bor ihop längre.
  • En förälder, eller annan vuxen i familjen, är sjuk och mår inte bra, det kan t ex vara så att en förälder är deprimerad, har ångest eller har mycket humörsvängningar.
  • En förälder, eller annan vuxen i familjen, använder droger eller har problem med alkohol.
  • Att man som barn/ungdom känner att man inte mår bra och att man inte får den omsorg och omvårdnad som man behöver, och har rätt till, för att må bra.
  • Att familjen inte har det bra ekonomiskt. T ex att föräldern inte har råd att skaffa den mat och de kläder som behövs, eller betala för familjens boende t ex betala hyran och/eller elräkningar.
  • Att det finns våld i familjen. Att en förälder blir utsatt för någon form av våld, t ex blir slagen och/eller psykiskt misshandlad, av en annan vuxen i hemmet (t ex av barnets andra förälder eller sambon).
  • Att man som barn/ungdom själv blir utsatt för våld av sin förälder eller någon annan i familjen.
  • Att man som barn/ungdom blir utsatt för sexuella övergrepp av sin förälder eller någon annan i familjen.

Upplever du problem i din familj finns det hjälp. Ibland är det bra att du pratar med din mentor/lärare på skolan som sedan, om det behövs, hjälper till med att kontakta andra vuxna som arbetar med att hjälpa barn/ungdomar och deras föräldrar/familjer. De som jobbar med barn och ungdomar måste kontakta socialtjänsten om de tror att det finns en risk att en ung person behandlas illa eller har en dålig livssituation. Det kallas att göra en anmälan till socialtjänsten.

Kontakta socialtjänsten

I Laholms kommun kan du kontakta socialtjänsten om du som är barn/ungdom inte har det bra hemma och det finns problem i familjen. Du som är förälder och söker stöd och råd i ditt föräldraskap kan också vända dig till socialtjänsten. Om du är anhörig och är orolig för hur ett barn/ungdom har det hemma så kan du också vända dig till socialtjänsten.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan granskad den 21 februari 2022