JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Hjälp till barn och unga / Sexuella övergrepp

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar där någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt mot dennas vilja.

Sexuella övergrepp kan ske på många sätt och på olika ställen. Det kan vara både när man fysiskt träffas och via till exempel sms, chatt eller webbkamera. Det blir allt vanligare att unga utsätts för sexuella övergrepp över nätet. Att bli tvingad att visa sitt kön, titta på någon annans kön eller utsättas genom skrift kan också vara ett övergrepp.

Exempel på sexuella övergrepp:

  • Att någon tar på ens kropp med händer, mun och/eller kön på ett obehagligt sätt eller så att man blir rädd.
  • Att någon pratar med en eller tittar på en på ett sexuellt sätt som man upplever som obehagligt.
  • Att man tvingas till att ha samlag eller att stimulera någon annan sexuellt fast man inte vill.
  • Att tvingas se på till exempel när någon onanerar eller visar sitt kön, på nätet eller offline.
  • Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att man sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.
  • Att någon utnyttjar sitt överläge och får en att känna att man måste ställa upp på sex.
  • Att bli fotad eller filmad med eller utan kläder i ett sexuellt syfte, om det är mot ens vilja eller om man är under 15 år.
  • Att någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.

Skamkänslor

Många som utsatts för sexuella övergrepp känner skamkänslor inför det som hänt och tar på sig skulden och ansvaret. Det är aldrig ditt fel om du blivit utsatt för ett övergrepp, oavsett hur eller vad som hänt.

Du har rätt att bestämma över sin egen kropp och din egen sexualitet. Ingen har rätt att göra något sexuellt med någon annan mot dennas vilja - varken vuxna, ungdomar eller andra barn.

Sexuella övergrepp är olagliga och sexuella övergrepp mot barn är ett mycket allvarligt brott.

Till barn räknas alla under 18 år. Om man är under 15 år har ingen, varken äldre eller yngre, rätt att göra något sexuellt med eller mot en, det är brottsligt, även om man själv vill eller tar initiativ.

Reagerar olika

Barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp reagerar olika. Det är vanligt att reagera med att bli osäker och nervös. En del känner sig äcklade av sig själva och kan börja skada sig själva på olika vis. Även kroppsliga tecken som magont, spänningar och huvudvärk är mycket vanliga. Många reagerar, oavsett ålder, med att stänga sig. De får svårt att lita på andra och att hantera sina känslor. En del som blivit utsatta för sexuella övergrepp förtränger det som hänt. Det kan vara ett sätt att överleva, för kroppen och själen att försöka hantera det hemska.

Reaktioner på sexuella övergrepp kan komma lång tid efter att det hänt. Det är viktigt att få prata om sina upplevelser och bearbeta det som hänt, oavsett hur lång tid som gått. Med rätt hjälp och stöd kan den som utsatts för sexuella övergrepp må bättre.

Om du eller någon du känner har utsatts för något du misstänker kan vara ett sexuellt övergrepp kan du ta kontakt med någon vuxen på tex skolan, inom sjukvården eller genom att kontakta socialkontoret. De kan hjälpa dig att komma i kontakt med personer som kan ge dig stöd.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan uppdaterad den 1 mars 2023