Skilsmässa
Varje år är ca 50 000 barn i Sverige med om en skilsmässa. Ungefär var tredje barn har föräldrar som inte lever ihop.
Barnens separation liknar inte föräldrarnas, det handlar inte om samma saker. Hur det känns när ens föräldrar skiljer sig är olika. På ett sätt kan det kanske kännas skönt. Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänker att det är mitt fel för att man har varit jobbig eller olydig. Det är aldrig sant.
Gruppverksamhet för barn till skilda föräldrar
I Laholms kommun finns en gruppverksamhet – Skilda världar – som riktar sig till barn med föräldrar som inte lever tillsammans. Syftet med gruppen är bland annat att träffa andra i en liknade situation och att få en möjlighet att förstå och uttrycka sina egna tankar och känslor. Gruppen består av max sju barn i åldrarna 7 till 12 år, samt två gruppledare. Vi träffas tio gånger, en eftermiddag i veckan. Varje träff är två timmar lång.
Du kan läsa mer om verksamheten genom att klicka på länken till höger på sidan.
Hit kan du vända dig beträffande gruppen Skilda världar
- Denise Lysgaard-Madsen
- Telefon 070-220 62 40
- E-post: denise.lysgard-madsen@laholm.se
- Martina Bengtsson
- Telefon 070-244 17 11
- E-post: martina.bengtsson@laholm.se
Aldrig barnens fel
Det är aldrig barnens fel att föräldrar skiljer sig och det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv.
Om föräldrarna bråkar mycket under skilsmässan kan det kännas jobbigt, men det brukar bli bättre och lugna ner sig efter hand. Om föräldrarna skiljer sig utan att man har sett att de bråkat och varit osams, kan det ibland kännas svårt att förstå varför de ändå måste skilja sig. Oavsett om det är bråkigt eller inte, kan det vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte längre ska bo ihop. Kanske måste man flytta, byta skola eller bestämma med vem man ska bo och när. Och det är lätt att känna sig ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna. Då är det bra att prata med någon om hur man själv har det.
Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa till om man inte har det bra. Om man själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen.
Kontaktvägar
Behöver du någon att prata med kan du vända dig till kuratorn på din skola eller till socialkontorets mottagning som kan hjälpa dig vidare.
Om man som förälder behöver hjälp med att prata med varandra, till exempel kring hur det ska se ut för barnen vid en separation, kan man vända sig till familjerådgivningen.
Du hittar länken till höger på sidan.
Hos familjerådgivningen kan även barnen vara med och prata och få hjälp med att uttrycka sina tankar och känslor i förhållande till sina föräldrar.
Hit kan du vända dig
- Laholms kommuns växel: 0430-150 00
- Socialkontorets mottagning: 0430-265 59, telefontid måndag-fredag 8.30-12
- Familjerådgivningen: 0430-158 48, 0430-156 83
Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan uppdaterad den 1 mars 2023